StoryEditor

Polícia sprísňuje kontroly na cestách

08.01.2010, 12:31
Doprava. Ak je súvislá vrstva snehu a ľadu, vodiči musia jazdiť na zimných gumách, inak hrozí pokuta 60 eur.

Vodiči zažívajú na slovenských cestách prvú vážnejšiu skúšku. Sneženie prinútilo dopravnú políciu sprísniť svoje kontroly, pričom sa policajti viac zameriavajú aj na používanie zimných pneumatík.

Viac policajtov v teréne
Podľa cestného zákona sú totiž vodiči povinní mať prezuté svoje gumy, ak je na ceste súvislá vrstva snehu alebo ľadu. „Zvýšili sme dohľad nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky a zameriavame sa aj na kontrolu pneumatík,“ potvrdil policajný hovorca Martin Korch. Na cesty preto polícia poslala aj viac policajtov. Vodičovi, ktorého nájdu jazdiť na letných pneumatikách, hrozí pokuta vo výške 60 eur, uviedol Korch.

Neprezradil však, koľko priestupkov zatiaľ v tomto smere zaznamenali, ani aký je objem vybratých pokút. „Štatisticky sa to takto neeviduje.“

Snežiť bude znova
Predpoveď počasia pritom sľubuje sneženie aj na budúci týždeň. Slovenský hydrometeorologický ústav na pondelok uvádza občasné sneženie, pričom má aj mrznúť. Hydrometeorológovia predpovedajú, že nočná teplota bude -2 až -7 stupňov Celzia, denná -1 až -6 stupňov. Ojedinelé snehové prehánky sú hlásené aj na utorok a stredu.

Zákon pre bežných vodičov nestanovil termín, kedy musia mať na kolesách svojich áut nasadené zimné gumy. Hovorí len, že prezúvať treba, ak bude na ceste súvislá vrstva snehu alebo ľadu. Odborníci túto podmienku často kritizovali a vodičom odporúčajú nasadiť zimné pneumatiky už aj skôr.

Rozhoduje teplota
Odôvodňujú to tým, že letné pneumatiky menia svoj charakter aj pri poklese teploty. Ak klesne pod sedem stupňov Celzia, jazdiť na letných gumách už nie je podľa nich bezpečné. Vodičom preto radili, aby sa obuli do zimných už v polovici októbra. „Letná pneumatika pri teplote sedem stupňov Celzia mení svoje vlastnosti a v mraze sa správa ako korčuľa na skle,“ uviedol vtedy šéf Ústredného automotoklubu Juraj Smrečan.

Vodiči by si tiež mali dať pozor aj na to, či majú obuté zimné pneumatiky so správnou hĺbkou dezénu. Od novembra vstúpila do platnosti nová vyhláška ministerstva dopravy, ktorá sprísňuje normy na hĺbku dezénu. Kým dovtedy autá mohli jazdiť na zimných gumách s dezénom aspoň 1,6 milimetra, po novom musia mať drážky už aspoň tri milimetre. Ak dezén bude plytší, vodičovi hrozí pokuta až do 60 eur.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. máj 2024 05:02