StoryEditor

Smer sa s emisiami nehýbe

Strane Roberta Fica, ktorá prevzala do svojich rúk rezort životného prostredia po národniaroch, sa nedarí pohnúť ďalej v kauze emisie. Smer má pritom rezort pod kontrolou už necelý polrok. Ministrovi životného prostredia Jozefovi Medveďovi (Smer-SD) robí problémy firma Interblue Europe. Odvtedy, čo sa presťahovala z amerického Washingtonu do Švajčiarska, s ním prestala komunikovať.

Doklady nechodia
Do konca januára pritom mala poslať ministerstvu doklady, že nástupnícka firma preberá všetky práva a povinnosti po starej firme. Mala tiež určiť, kto bude za firmu vystupovať, keďže konateľka spoločnosti Interblue Jana Lütken je práceneschopná. To, že potrebné dokumenty neboli ministerstvu dodnes doručené, potvrdila TASR hovorkyňa rezortu Jana Kaplanová. Hovorí, že rezort robí právne analýzy pre oba prípady -- ak im obchodný partner dokumentáciu predloží alebo aj nie.

Medveď chce zrušiť pre Slovensko nevýhodnú zmluvu s firmou Interblue (zaručuje cenu 5,05 eura za tonu emisií, pričom okolité krajiny predávali za dvojnásobok) a vymôcť 15 miliónov eur pre štát, ktoré nám firma dlhuje za tzv. zelené projekty.

"Podvedená" vláda
Podpredseda Smeru-SD Dušan Čaplovič HN potvrdil, že Medveď dostal od strany inštrukcie, aby problém doriešil do volieb. "Kto by nechcel, aby to bolo do volieb doriešené," pýta sa. Pripomenul však, že Smer už len "hasí" dôsledky, ktoré zostali po spravovaní ministerstva ich koaličným partnerom SNS. Čaplovič zároveň vylúčil, že minister Medveď dostal príkaz priamo od premiéra Fica, že to musí stihnúť do volieb. "Nedostal príkaz, ale ako skúsený manažér vie, čo má robiť. Musí hľadať spôsob, cestu k čo najrýchlejšiemu doriešeniu kauzy."

Uviedol, že minulá vláda bola "podvedená niektorým ľuďmi, ktorí stáli na čele rezortu a boli nominantmi SNS". "Tým, že tieto zdroje, ktoré sa predávali v prvej várke, vraj nemohli byť presunuté na neskôr, keď by sme za ne dostali viac. V tomto bola vláda podvedená a o to ťažšiu situáciu má minister Medveď."

Právnici žiadajú súd
Odborníci na danú problematiku nerozumejú vyčkávacej taktike rezortu životného prostredia. "Je prekvapujúce, že Slovenská republika nepredložila tento prípad už dávno pred súd -- bez ohľadu na to, či Interblue dokumenty predloží alebo nie," hovorí právnik Ľubomír Michalovský.

Je presvedčený o tom, že ak chce Slovensko predísť vysokým škodám, jedinou cestou je úzka spolupráca s FBI. "Pokiaľ FBI nevyvinie tlaky na osoby stojace za Interblue, tak Slovensko príde nielen o 15 miliónov eur, ale o oveľa viac. Doposiaľ neprofesionálne kroky slovenskej strany k zásadným zmenám nepovedú," uzavrel Michalovský.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. máj 2024 07:17