StoryEditor

Pravica odobrila Radičovú

S Radičovou bude SDKÚ-DS silnejšia. Pre pravicu sa otvárajú nové možnosti. Takto vidia opozičné strany nástup Ivety Radičovej (na snímke) na post volebného lídra SDKÚ.

Tá v boji o jednotku kandidátky najsilnejšej opozičnej strany cez víkend porazila Ivana Mikloša.

Nové možnosti
Radičová znamená nové možnosti, ktoré doteraz v opozícii neboli," vyhlásil pre HN podpredseda Mostu-Híd Zsolt Simon. Podľa neho je podstatné, aby sa stredopravé strany sústredili na získavanie voličov a  Radičová v tom môže veľmi pomôcť. „Nazbiera viac hlasov pre samotnú SDKÚ, a tým pádom aj pre strany v strede a napravo od stredu."

To, že bude Radičová pozitívnou zmenou pre opozíciu, tvrdí aj podpredseda KDH Július Brocka - SDKÚ s Radičovou bude podľa neho silnejšia. „Pre opozíciu ako celok bude lepšie, keď opozičné strany, ktoré po voľbách chcú vytvárať vládu, budú čo najsilnejšie." Rovnako to vidí podpredseda SMK Miklós Duray: „Strana môže mať väčší úspech vo voľbách."

Sloboda a Solidarita zatiaľ jasný názor na Radičovej pôsobenie v opozícii nemá - v minulosti sa však jej líder Richard Sulík netajil tým, že Radičovú si na tejto pozícii vie predstaviť. Politológovia sa pritom zhodujú v tom, že jej pôsobenie pred voľbami môže odlákať naspäť k SDKÚ práve voličov SaS. „Voľby ukážu," reagoval podpredseda SaS Juraj Miškov. Politológ Miroslav Kusý vníma Radičovú ako posilnenie opozície. „Radičová je pre mnohých lídrov opozície prijateľnejšia ako Dzurinda. Rozhodne pre maďarské strany, pre SaS a pravdepodobne aj pre KDH. Veď mali kopec nevyrovnaných účtov s Dzurindom," zhodnotil pre HN Kusý. 


Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. máj 2024 19:40