StoryEditor

Som Magala, šéf SIS Magala. A viac nepoviem

23.03.2010, 18:13
"Zákon o Slovenskej informačnej službe mi neumožňuje vyjadriť sa" -- takúto odpoveď včera najčastejšie dostávali poslanci parlamentu od šéfa tajnej služby Jozefa Magalu.

„Na koberček“ si ho predvolali členovia parlamentného výboru na kontrolu činnosti SIS, male výsledkom bola jedna veľká fraška.

Magala mal vysvetliť, ako je to s údajným únikom informácií o členoch vedenia a príslušníkoch tajnej služby. Zoznam mien aj s telefónnymi číslami sa minulý týždeň dostal do médií. Výbor Národnej rady SR na kontrolu činnosti SIS včera zasadal viac ako hodinu. Poslanci sa však nedozvedeli vôbec nič – ani to, či je zoznam pravý, ani či v tejto veci začalo alebo pokračuje policajné vyšetrovanie. Magala o tom mlčal, odvolal sa totiž na zákon. „Pán riaditeľ postupoval tak, ako som predpokladal," skonštatoval šéf výboru Pavol Prokopovič (SDKÚ- DS). Poslanec upozornil, že viac ani čakať nemohli. „Právomoci toho kontrolného výboru sú také slabé, také chabé.“

Aj novinári vyčkávali na vyjadrenie riaditeľa SIS Magalu zbytočne – ušiel jedným z únikových východov. Magala môže pred poslancami mlčať vďaka zákonu o SIS, ktorý bol prijatý za prvej Mečiarovej vlády v roku 1993. Poslanci sa síce viac ako hodinu vytrvalo pýtali, šéf SIS si vraj ich otázky len zapisoval a potom využil svoje právo neodpovedať. „Nič, nič, vôbec nič sme sa nedozvedeli,“ komentoval nemenovaný člen výboru.


Celý článok čítajte v zajtrajších
Hospodárskych novinách.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. máj 2024 23:42