StoryEditor

Rezort školstva dostal o 4 miliardy viac

11.10.2007, 14:46
Autor:
TASRTASR
Najvyššia suma z celkových výdavkov rezortu - takmer 36,3 miliardy korún smeruje do regionálneho školstva a mládeže. Na normatívy plánuje rezort z tejto sumy vyčleniť 33,3 miliardy.

Ministerstvo školstva bude v budúcom roku hospodáriť so sumou 55,49 miliardy korún, čo je zhruba o štyri miliardy viac ako v tomto roku. V príjmovej kapitole sa najviac spolieha na dotácie z európskych fondov vo výške viac ako 2,035 miliardy korún. Vyplýva to z návrhu štátneho rozpočtu na rok 2008, ktorý dnes schválila vláda SR.
Najvyššia suma z celkových výdavkov rezortu - takmer 36,3 miliardy korún smeruje do regionálneho školstva a mládeže. Na normatívy plánuje rezort z tejto sumy vyčleniť 33,3 miliardy. Obce a vyššie územné celky podporia školy vo svojej pôsobnosti sumou 17,5 miliardy korún.
"Prioritou v tejto oblasti je zabezpečiť priemerný plat zamestnancov v školstve tak, aby sa do roku 2010 vyrovnal priemernému platu zamestnancov v národnom hospodárstve a zabezpečiť plánovanú bezplatnú predškolskú výchovu detí od päť rokov v materských školách, vrátane špeciálnych materských škôl v zmysle legislatívneho zámeru zákona o výchove a vzdelávaní," uviedla pre TASR hovorkyňa rezortu Viera Trpišová.
Druhou najdôležitejšou oblasťou budú dotácie pre verejné vysoké školy, na ktoré rezort vyčlenil 13 miliárd korún, z ktorých takmer 11,2 miliardy pôjde do vysokoškolskej vedy. Okrem toho dostane vysoké školstvo z verejných zdrojov ďalších 883 miliónov korún. Podiel hrubého domáceho produktu tak dosiahne 0,70 percenta.
Výdavky na výskum a vývoj rozpočet na rok 2008 podporí sumou 8,7 miliardy korún, pričom v samotnej kapitole rezortu školstva sú preň určené štyri miliardy. Do tejto oblasti však v budúcom roku príde aj takmer 93 miliónov z vnútorných prostriedkov Európskej únie a zo štrukturálnych fondov možno vyčerpať 1,3 miliardy korún.
Najslabšie bude v budúcom roku financované celoživotné vzdelávanie, kde ministerstvo nasmeruje 574 miliónov korún a šport s plánovanou investíciou 1,229 miliardy. Ten je však podporovaný aj z iných rezortov.
Návrh zákona o štátnom rozpočte na rok 2008, ktorý bude hospodáriť s príjmami 348,3 miliardy a výdavkami 380,2 miliardy korún, musí ešte schváliť Národná rada SR.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 08:28