StoryEditor

Poslanci sa dočkali, konečne budú vyšetrovať

Parlament bude môcť vytvárať výbory na vyšetrenie vecí verejného záujmu (tzv. vyšetrovacie výbory). Rozhodli o tom poslanci, ktorí včera schválili novelu rokovacieho poriadku.

Parlament bude môcť vytvárať výbory na vyšetrenie vecí verejného záujmu (tzv. vyšetrovacie výbory). Rozhodli o tom poslanci, ktorí včera schválili novelu rokovacieho poriadku. Okrem opozície za tento návrh hlasovali len zástupcovia ANO. Predkladateľ návrhu Tibor Cabaj (ĽS-HZDS) argumentuje, podobne ako v prípade poslaneckých prieskumov, že vyšetrovací výbor bude mať dosah na inštitúcie, ktoré hospodária s majetkom štátu, verejnoprávnych inštitúcií a FNM. Opozícia sa zhoduje, že výbory by sa mali zaoberať kauzami s politickým podtextom -- či už ide o predaj strategických podnikov alebo stratených nahrávok račianskeho starostu.

Problém s ústavou
Podpredseda ústavnoprávneho výboru Peter Miššík vidí problém v mechanizme, ako by mali vznikať vyšetrovacie výbory. Namiesto obvyklého rozhodnutia v pléne bude stačiť žiadosť aspoň tridsiatich poslancov. "Je to na hranici ústavy," vyhlásil. Predseda parlamentu Pavol Hrušovský (KDH) má výhrady aj voči pravidlám na zloženie vyšetrovacích výborov -- zo zákona bude musieť byť polovica členov spomedzi tých poslancov NR SR, ktorí vznik výboru iniciovali. Im by malo patriť aj kreslo predsedu takéhoto výboru. "Predpokladám, že skupina poslancov sa obráti na ústavný súd," avizoval Hrušovský. Cabaj argumentuje, že vyšetrovacie výbory sa budú pohybovať len v mantineloch daných rokovacím poriadkom a ústavou -- rozpor s akýmkoľvek zákonom odmieta. "Vyšetrovacie výbory, zriadené podľa nového rokovacieho poriadku, nebudú mať žiadne kompetencie," zdôraznil Miššík.

Poslanci o poslancoch
Vyšetrovacie výbory by sa v budúcnosti mohli zaoberať aj kauzami poslancov NR SR a prípadov zbaviť ich imunity. Poslanci by tak vyšetrovali svojich kolegov. Práve včera neprišiel o imunitu v súvislosti s chovom ohrozených druhov papagájov opozičný poslanec Dušan Muňko (Smer). Žiadosť prokuratúry podporilo len 13 poslancov. Prokuratúra už po druhýkrát požiadala parlament o súhlas na začatie trestného stíhania pre dôvodné podozrenie, že v rozpore so zákonom chová chránené živočíchy. Pri domovej prehliadke polícia u neho zaistila 24 exemplárov v hodnote 1,3 milióna korún bez príslušných dokumentov. Po verdikte NR SR však prokuratúra mieni so začatím trestného stíhania počkať, až kým Muňkovi neskončí poslanecký mandát. "Rozhodnutie parlamentu musíme rešpektovať," povedal pre HN zástupca riaditeľa trestného odboru GP Jozef Čentéš. Prípad nepovažuje za uzatvorený ani samotný Muňko. Podľa neho však ide len o časový nesúlad právnych predpisov. "Podobá sa to skôr politickej hre," tvrdí.

Na muške prokuratúry
Prokuratúra v súčasnosti zvažuje aj začatie trestného stíhania ďalších poslancov: Milan Rehák, Igor Pinkava, Ján Mikuš a Milan Cagala, ktorí mali vo vedení FNM nezákonne schváliť privatizáciu niekoľkých podnikov za podhodnotené ceny. Rozhodovanie o strate imunity pravdepodobne čaká aj na poslankyňu SDKÚ Libušu Martinčekovú, ktorej manžel Rudolf je obvinený v kauze ľahkých vykurovacích olejov. Prokuratúra však plánuje bližšie informácie k jej osobe poskytnúť neskôr.

Čo ďalšie sa mení a nemení
-- poslanci konečne určili pravidlá fungovania Výboru NR SR pre európske záležitosti -- ten bude prijímať stanoviská SR k návrhom právne záväzných aktov EÚ. Ak člen vlády zaujme v Bruseli iné stanovisko, bude ho musieť vysvetliť
-- nový rokovací poriadok zabráni vzniku poslaneckých klubov politických subjektov, ktoré neprešli parlamentnými voľbami
-- na rozdiel od doterajšej úpravy budú musieť poslanci k pozmeňovacím návrhom povedať, "čo to bude stáť"
-- SMK nenašla dostatočnú podporu pre návrh, aby mohli poslanci NR SR v pléne vystupovať vo svojom materinskom jazyku

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 00:47