StoryEditor

Opozícia ide po druhom mužovi štátu

06.11.2007, 14:08
Autor:
Red.Red.
Aktualizované 19:37 | Parlamentná opozícia sa dnes popoludní dohodla, že sa pokúsi v parlamente odvolať predsedu Národnej rady SR Pavla Pašku (Smer-SD). Vyčíta mu najmä zmätky, ktoré vznikli pri schvaľovaní dôchodkovej novely.

„Nepovažujeme to tak, ako hovoril Paška, za bublinu v pohári vody, nezľahčujeme takto situáciu. Stratili sme istotu, že občanom nebudú aj v budúcnosti predložené pozmenené zákony, ako ich parlament schválil,“ vyhlásil predseda KDH Pavol Hrušovský. Opozícia taktiež kritizuje Pašku za to, že ignoroval petície za pluralitu zdravotníctva a zachovanie súčasného dôchodkového systému, ktorú podpísalo 155-tisíc občanov.

Koalícia totiž minulý týždeň v zmätočnom hlasovaní v novele zákona o sociálnom poistení schválila dve protichodné ustanovenia: Jedno, to koaličné, na pol roka otvorilo druhý pilier dôchodkového zabezpečenia pre vstupy aj výstupy sporiteľov. Vzápätí však poslanci omylom odhlasovali aj pozmeňovací návrh opozičnej poslankyne Ivety Radičovej (SDKÚDS), ktorý systém uzavrel pre vstupy. Po tomto chaotickom hlasovaní hneď poslanci začali apelovať na prezidenta SR Ivana Gašparoviča, aby návrh novely vrátil späť na rokovanie parlamentu.

Prezident v utorok popoludní oznámil, že novelu sociálneho zákona skutočne nepodpíše, a tak sa zmena dôchodkového systému opäť ocitne na stoloch poslancov.


Viac o téme čítajte v stredajších Hospodárskych novinách

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. máj 2024 16:48