StoryEditor

Mantinely krízy určuje ústava

28.11.2007, 23:00

Rozpad vládnej koalície nemusí nevyhnutne sprevádzať predčasné voľby. Vláda môže pokračovať, ak pre ňu premiér dokáže v parlamente zabezpečiť nadpolovičnú podporu.
Na pád treba 76 hlasov
Návrh na vyslovenie nedôvery vláde alebo premiérovi môže dať minimálne 30 poslancov. Na pád vlády, respektíve vyslovenie nedôvery premiérovi, je potrebná nadpolovičná väčšina poslancov -- 76 hlasov. Ak je vláda odvolaná, je na rade hlava štátu. "Prezident poverí niekoho zostavením novej vlády. Tá potrebuje získať v Národnej rade aspoň 76 hlasov," upozorňuje ústavný právnik Peter Kresák. Pád vlády môže vyvolať aj samotný predseda vlády -- ak podá demisiu, padá celá vláda.
Prípadnú parlamentnú krízu môže podľa ústavy riešiť prezident. Má totiž právomoc rozpustiť parlament v prípade, že sa Národná rada neuzniesla do troch mesiacov o vládnom návrhu zákona, s ktorým vláda Slovenskej republiky spojila vyslovenie dôvery, ak Národná rada Slovenskej republiky nebola dlhšie ako tri mesiace spôsobilá uznášať sa. Minulé volebné obdobie skončilo tým, že 90 poslancov schválilo ústavný zákon, ktorým si skrátili volebné obdobie.
Koniec fungovania koalície určujú aj pravidlá stanovené koaličnou zmluvou. Podľa nej vypovedanie koaličnej zmluvy nie je možné bez predchádzajúceho zmierovacieho konania. To ešte nenastalo. V prípade, že by niektorý z partnerov koalíciu z rôznych dôvodov opustil, zmluva nerieši, akým spôsobom je možné nahradiť ho inou politickou stranou. V prípade, že by ĽS-HZDS z koalície vypadla, museli by Smer-SD, SNS a prípadný ďalší partner podpísať nový dokument.
Spomienka na nezávislých
Na porovnanie -- predchádzajúca koalícia mala zmluvne ošetrený aj tento problém. Koaličná dohoda umožňovala, aby do koalície pristúpil iný politický subjekt, ak s tým budú zostávajúci koaliční partneri súhlasiť. Keď vláda Mikuláša Dzurindu stratila v parlamente väčšinu, bolo v hre, že k nej pristúpia poslanci, ktorí odišli z ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara. To sa nakoniec nestalo a vláda sa v parlamente spoliehala na ad hoc podporu nezávislých poslancov.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. apríl 2024 03:57