StoryEditor

Kto je kto v kauze

07.09.2007, 00:00

Vladimír Fruni -- v roku 1997 prevzal vedenie Horizontu Slovakia spolu s Františkom Matikom. Na jeseň začal s prijímaním vkladov od obyvateľstva prostredníctvom spoločnosti BMG Invest. Už o rok Horizont Slovakia vykázal stratu 246 miliónov korún. O päť rokov neskôr spoločnosti zatvorili svoje pobočky, polícia začala vyšetrovanie, sudca vydal medzinárodný zatykač. Fruniho zadržali v Chorvátsku.

Vladimír Mečiar (poslanec, ĽS-HZDS) -- v mája 2004 oznámil, že Fruni "dal nahrať rozhodujúce údaje, ktorí ústavní činitelia, ktoré orgány uložili v nebankových subjektoch svoje peniaze a každý rok brali tých 30 percent". Vklady si mali vybrať tesne pred krachom spoločností. Podľa Mečiara "dvaja hackeri kazetu kódovali a tam sú uvedené mená a všetci ostatní". Mečiar v tom čase tvrdil, že pozná mená vkladateľov. V auguste 2004 odovzdal CD nosiče generálnemu prokurátorovi. Zároveň podal trestné oznámenie.

Dušan Muňko (štátny tajomník, Smer-SD) -- v roku 2005 hovoril o nemenovanom ústavnom činiteľovi, ktorý si mal dva dni pred krachom nebankového domu z neho odniesť aj s úrokmi spolu 38 miliónov korún. Tvrdil, že toto CD sa pohybuje aj v advokátskych kruhoch.

Dobroslav Trnka (generálny prokurátor) -- o odkódovanie CD požiadal Slovenskú informačnú službu. Včera informoval, že od šéfa SIS Jozefa Magalu dostal disk dešifrovaný. Podľa Trnku na základe neho môžu padnúť ďalšie trestné oznámenia.

ANKETAMal by sa zverejniť obsah odkódovaného disku, na ktorom sú aj mená úspešných klientov nebánk? - Nie 37 (4%) - Neviem 7 (1%) - Áno 824 (89%) - Je mi to jedno 54 (6%) Hlasovalo 922 ľudí, aj vy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
03. máj 2024 22:40