StoryEditor

Mečiar má výhrady k tlačovému zákonu

15.01.2008, 09:35
Aktualizované 16.00 | Koaličná rada schválila uznesenie k správe o SPP a posunula ju parlamentu. Národná rada by sa mala venovať aj tlačovému zákonu a zúženiu imunity poslancov.

Vladimír Mečiar na dnešnej koaličnej rade predostrel partnerom svoje výhrady k tlačovému zákonu. Predseda by v zákone vítal presnú definíciu toho, kto môže byť novinárom. „Malo by existovať niečo, čo by vám dávalo osvedčenie o tom, že ste novinári, mali by ste mať svoju komoru, ktorá by posudzovala etické prešľapy, rozhodovala, komu to ostane, komu nie, lebo dneska novinár je každý, kto má v ruke mikrofón,“ povedal líder ľudovcov. Ako však hovorí predseda, nateraz nie je rozhodnuté, či tieto zmeny budú aj presadzovať vo forme pozmeňujúcich návrhov.

Koaličná rada sa dohodla aj na uznesení vlády k správe o privatizácii SPP, o ktorej by mal rokovať parlament už na svojej najbližšej schôdzi. Podľa predsedu vlády Roberta Fica „správa o privatizácii SPP obsahuje závažné zistenia.“ Premiér zopakoval údaje o vysokej finančnej odmene poradcovi, ktorý sa podľa neho stal predmetom trestného stíhania v Rumunsku. Predseda ĽS - HZDS Vladimír Mečiar poukázal na to, že vtedajšia vláda Mikuláša Dzurindu sa v zmluve zaviazala k zatajeniu všetkých dohôd, ktoré sa mali odtajniť, až keď to zverejní tretia osoba. „Všetky veci, ktoré sme zistili, prekračujú rámec zdravého rozumu,“ hovorí Fico. Obvinenia premiéra však opozícia odmieta. Ako hovorí poslanec SDKÚ - DS Tomáš Galbavý „som presvedčený že (privatizácia, pozn.red.) prebehla transparentne, v súlade so zákonmi a v rámci pravidiel aké sa využívajú v Európe pri takýchto veľkých privatizáciách.“ Súčasťou uznesenia vlády je aj požiadavka smerujúca na Generálnu prokuratúru a Najvyšší kontrolný úrad, aby prešetrili okolnosti privatizácie.

Vláda Mikuláša Dzurindu v roku 2002 predala 49 percentný podiel v SPP konzorciu nemeckej spoločnosti E.ON Ruhrgasu a francúzskeho Gaz de France. Z konzorcia neskôr odstúpila ruská firma Gazprom.

Očakávaná otázka rozdeľovania eurofondov dnes koaličná trojka nevyriešila a bude ešte predmetom jedného stretnutia predsedov koaličných strán. V parlamente sa bude rokovať aj o ústavnom zákone o poslaneckej imunite. Kým vládny Smer návrh podporuje, SNS a ĽS-HZDS neskrývali svoje výhrady. Anna Belousovová a Vladimír Mečiar sa dnes nechali počuť, že v otázke imunity nemenia svoje stanovisko.

Vladimír Mečiar sa vyjadril aj o potrebe schválenia Lisabonskej zmluvy a ako povedal, predpokladá že to príjmu „absolútnou väčšinou, možno s výnimkou poslancov KDH. “

01 - Modified: 2003-07-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zákon o vojenských veteránoch
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. máj 2024 16:34