StoryEditor

Gašparovič pozná súpera. Exministerku Radičovú

Opozičná SDKÚ-DS včera ako prvá z politických strán predstavila kandidáta na slovenského prezidenta - exministerku práce a poslankyňu Ivetu Radičovú.

"Strana je zomknutá na tejto nominácii," povedal šéf strany Mikuláš Dzurinda. Radičová prijala nomináciu na základe širokej podpory členskej základne a prezídia strany. Prezidentské voľby na jar 2009 však absolvuje len so súhlasom opozície. "Všetko je teraz v rukách ostatných opozičných strán." Dzurinda chce čím skôr zvolať opozičnú radu. "Nechceme vyvíjať žiadny nátlak. Máme eminentný záujem na tom, aby v prezidentskom paláci došlo k zmene."
KDH dá svojho človeka
Podpredseda KDH Martin Fronc však upozorňuje, že spoločný kandidát bude výsledkom spoločných rokovaní, na ktoré príde KDH s vlastným kandidátom. Najčastejšie sa hovorí o predsedovi KDH Pavlovi Hrušovskom. Definitívne o tom však rozhodne až Rada KDH, ktorá by mala zasadnúť do Vianoc. Šéf SMK Pál Csáky nepredpokladá, že strana postaví vlastného kandidáta. "Sme pripravení rokovať o návrhu pani Radičovej a súhlasíme s tým, že opozícia musí mať spoločného kandidáta." Definitívnu podporu konkrétnemu kandidátovi na prezidenta vysloví až Republiková rada SMK, ktorá zasadne 8. decembra.
Súper pre Gašparoviča
Práve Radičová by mohla vniesť trochu vzrušenia pri očakávaní výsledkov zápolenia o post ústavnej jednotky štátu. "Z pohľadu voličov jedine ona má šancu zviesť relatívne vyrovnaný súboj s Ivanom Gašparovičom," upozorňuje na závery prieskumov šéf agentúry MVK Pavel Haulík. V nich dlhodobo vedie práve súčasná hlava štátu. "Ivan Gašparovič má veľký náskok a dnes už nestojí otázka, či bude alebo nebude zvolený, ale či bude zvolený už v prvom kole," tvrdí sociológ. Pri nevhodne postavených protikandidátoch môže byť podľa neho zvolený dokonca už v prvom kole. Gašparovič pritom neskrýva, že na opätovnú kandidatúru zbiera sily a v súčasnosti cíti politickú aj občiansku podporu. "Ak budú splnené potrebné predpoklady - zdravie, podpora verejnosti a politická podpora, určite kandidovať bude," povedal HN hovorca hlavy štátu Marek Trubač.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 22:49