StoryEditor

V kauze ukrajinsko-slovenského gangu dnes vypovedali znalci

10.10.2007, 16:37
Autor:
TASRTASR

Výpoveďami viacerých znalcov z oblasti súdneho lekárstva, patológie, psychiatrie, psychológie a z kriminalisticko-expertízneho ústavu pokračovalo dnes druhý deň na Krajskom súde (KS) v Bratislave hlavné pojednávanie so štyrmi členmi údajného ukrajinsko-slovenského gangu. Obžalovaní sú zo štvornásobnej vraždy a inej závažnej trestnej činnosti.
Na pojednávanie boli predvolané približne dve desiatky znalcov, informoval dnes TASR hovorca KS Pavol Adamčiak. Pojednávanie s údajným bossom zločineckej skupiny Volodymyrom Y. a jeho komplicmi - Ukrajincami Jurijom R., Vasylom P. a slovenským občanom Eduardom V. je v bratislavskom Ústave pre výkon väzby naplánované od utorka na štyri dni až do piatka 12. októbra. Počas najnovšieho pojednávania senát KS pod vedením predsedu, sudcu Tibora Kubíka, vypočuje okrem spomínaných znalcov aj niekoľkých ďalších svedkov.
V utorok vypovedali pred senátom dvaja chránení svedkovia, z ktorých jeden vystupuje v kauze ako agent. Proces sa konal s vylúčením verejnosti, teda bez prítomnosti zástupcov médií.
Obžaloba kvartetu kladie za vinu trestný čin vraždy formou spolupáchateľstva, trestný čin nedovolenej výroby a držby omamnej látky, jedu a prekurzora a obchodovanie s nimi, ako aj trestný čin nedovoleného ozbrojovania. Ak im preukážu vinu, obžalovaným hrozí trest odňatia slobody na doživotie. Vrážd sa mali dopustiť na štyroch svojich bývalých komplicoch, ktorí sa im stali konkurenciou a nepohodlnými.
Na poslednom septembrovom pojednávaní senát KS vypočul dovedna piatich svedkov, z nich traja boli v procesnom postavení chráneného svedka. Zároveň senát oboznamoval s časťou spisového materiálu o obhliadke miesta činu.
Celý priebeh pojednávania na základe zákonnej požiadavky obžalovaného Volodymyra Y. súbežne prekladali do ruského jazyka. Septembrové pojednávanie sa začalo námietkami voči zaujatosti, žalobami voči jednotlivým členom senátu KS a žiadosťou o vykázanie novinárov zo súdnej siene, ktoré predniesli obžalovaní.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 14:56