StoryEditor

Do systému štátnej pokladnice sa môžu zapojiť STV a SRo

05.12.2007, 12:00
Autor:
TASRTASR

Do systému Štátnej pokladnice (ŠP) sa budú môcť dobrovoľne zapojiť noví klienti. Vyplýva to z novely zákona o štátnej pokladnici, ktorú dnes posunuli poslanci Národnej rady (NR) SR do druhého čítania. Na zapojenie do systému bude potrebná dohoda so ŠP a predchádzajúci súhlas Ministerstva financií (MF) SR.
"Navrhovaná úprava umožní zapojiť do systému ŠP právnické osoby zriadené osobitnými zákonmi, ktorými sú napríklad Exportno-importná banka SR, Slovenská televízia a Slovenský rozhlas," spresňuje predkladateľ návrhu, rezort financií. Navrhovaná novela pritom zohľadňuje špecifické postavenie týchto klientov a vytvára možnosť osobitného prístupu k nim. "Osobitný prístup sa uplatňuje napríklad v oblasti dodržiavania účelu použitia peňažných prostriedkov v hotovosti resp. v možnosti zhodnocovania peňažných prostriedkov aj mimo systém štátnej pokladnice," dopĺňa rezort financií. Jednou zo zmien v navrhovanej novele je aj doplnenie ustanovenia, ktoré upravuje postup Fondu národného majetku (FNM) SR pri realizácii výdavkov z iných ako rozpočtových prostriedkov. Proces realizácie výdavkov z mimorozpočtových zdrojov FNM totiž nebol doteraz zákonom upravený.
Štátna pokladnica predstavuje systém finančného riadenia verejných financií. Zabezpečuje najmä centralizáciu príjmov a realizáciu verejných rozpočtov, správu pohľadávok a záväzkov štátneho rozpočtu a dennú likviditu štátneho rozpočtu. Do samotného výkonu verejnej správy a do kompetencií jej jednotlivých zložiek nezasahuje. ŠP de iure vznikla 1. júla 2002, de facto 1. januára 2003 po vymenovaní jej riaditeľa.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. apríl 2024 08:23