StoryEditor

MF odmieta obvinenia z netransparentného prideľovania dotácií obciam

08.11.2007, 11:29
Autor:
TASRTASR
Ministerstvo financií (MF) odmieta obvinenia z netransparentnosti prideľovania dotácií obciam, ktoré rezortu dnes adresovalo Transparency International Slovensko.

Ako pre TASR uviedol hovorca MF Miroslav Šmál, rezort má presne stanovené pravidlá, na základe ktorých prideľoval dotácie. Prvým bolo, aby obec ležala na východe Slovenska, potom nasledovali stredoslovenské obce a nakoniec západoslovenské.
Druhým pravidlom malo byť prideľovanie dotácií malým a málo rozvinutým obciam, ktoré majú obmedzené možnosti získania financií inou cestou. Do tretice mal rezort prideľovať peniaze tak, aby mal z toho úžitok čo najväčší okruh ľudí, napr. na verejné osvetlenie, obecný rozhlas či výstavbu chodníkov. Šmál tiež poznamenal, že peniaze, ktoré rezort takto poskytol, sú porovnateľné s minulými rokmi.
TI Slovensko na dnešnej tlačovej besede tvrdilo, že starostovia obcí, ktorí sú príslušníkmi niektorej z koaličných strán, získavajú oveľa viac dotácií ako opoziční, pričom podľa Emílie Sičákovej-Beblavej z TI sa nemožno domnievať, že by boli koaliční starostovia šikovnejší v príprave projektov ako opoziční. Zároveň poukázala na slabú informovanosť MF o prideľovaní takýchto peňazí.
Myslí si, že transparentnosť v týchto procesoch je nízka aj preto, lebo ako súčasná vláda tak aj predchádzajúca nemali jednotnú koncepciu zverejňovania informácií o dotáciách. "Chýbajú aktuálne výsledky udeľovaných dotácií, dôvody ich udelenia, vo väčšine prípadov sa ani nedozvieme, kto o nich rozhodoval," podotkla Sičáková-Beblavá s dodatkom, že internetová stránka www.dotacie.gov.sk mala byť na základe uznesenia predchádzajúcej vlády pravidelne aktualizovaná, avšak to sa od roku 2002 nestalo.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
07. máj 2024 00:52