StoryEditor

V Bodružali posvätili vynovený vojenský cintorín

22.09.2007, 14:59
Autor:
TASRTASR

Vojenský cintorín z prvej svetovej vojny po niekoľkoročnej rekonštrukcii a novom architektonickom riešení posvätili dnes v obci Bodružal v okrese Svidník. Posviacka bola ekumenická a zúčastnili sa na nej gréckokatolícki, pravoslávni a evanjelickí duchovní.
Dôstojné miesto posledného odpočinku pre približne 400 padlých vojakov v 39 masových hroboch pripravila samospráva s finančnou pomocou Ministerstva vnútra (MV) SR. Riešenie pietneho miesta navrhli v košickom Architektonickom štúdiu Átrium, ktoré je laureátom Ceny Dušana Jurkoviča.

"Riešenie cintorína som pojal netradične. Zvyklosťou v našom regióne bolo doposiaľ navrhovať mramorové monumenty, tento je drevený," uviedol pre TASR autor návrhu, mladý architekt Michal Burák.

Riešenie architektonicky korešponduje s dreveným kostolíkom v blízkosti cintorína. Architekti sa inšpirovali aj dielom významného slovenského architekta minulého storočia Dušana Jurkoviča, ktorý podobné cintoríny navrhoval počas prvej svetovej vojny, avšak v inom kontexte, dodal Burák.

V bodružalskom vojenskom masovom pohrebisku z roku 1914 sú pochovaní vojaci rakúsko-uhorskej a ruskej cárskej armády. V jeho tesnej blízkosti stojí národná kultúrna pamiatka drevený gréckokatolícky kostolík, ktorý čaká na zápis do zoznamu UNESCO.

Pohrebisko, ktoré sa nachádza neďaleko Duklianskeho priesmyku, predstavuje trávnatú plošinu s 39 betónovými kockami symbolizujúcimi hroby. Dominuje mu netradičný drevený kríž s 39 otvormi. Drevená lavica na cintoríne slúži zároveň ako informačná tabuľa.

Ako uviedol starosta obce Dušan Zelizňák, MV SR poskytlo na rekonštrukciu v dvoch etapách 250 000 korún a obec z vlastného rozpočtu ďalších 50 000 korún. V starostlivosti o vojenský cintorín z roku 1914 budú v Bodružali pokračovať úpravou prístupovej cesty a okolia.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 01:25