StoryEditor

Akcia Očistec: Prokurátor žiada väzbu pre Gašpara a ďalších zadržaných

07.11.2020, 06:48
Autor:
chochoTASRTASR
Prokurátor navrhuje Tiborovi Gašparovi a bývalému šéfovi protikorupčnej jednotky Róbertovi Krajmerovi všetky tri dôvody väzobného stíhania.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v sobotu v skorých ranných hodinách návrh na väzobné stíhanie bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara a ďalších sedem osôb obvinených a zadržaných v rámci zásahu NAKA pod názvom akcia Očistec. TASR o tom informoval zdroj blízky justičnému prostrediu.

"Sudca pre prípravné konanie ŠTS začne o návrhu prokurátora na vzatie do väzby ôsmich obvinených osôb rozhodovať v sobotu od 12.00 hodiny," informovala hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková. Kukláči z Útvaru osobitného určenia Prezídia Policajného zboru eskortovali do areálu súdu a Justičnej akadémie pred 12.00 prvú päticu z obvinených.

Prokurátor navrhuje Gašparovi a bývalému šéfovi protikorupčnej jednotky NAKA Róbertovi Krajmerovi všetky tri dôvody väzobného stíhania - teda útekovú, kolúznu a preventívnu väzbu. Navrhuje aj väzobné stíhanie bývalého šéfa Národnej kriminálnej agentúry Petra Hraška, bývalého riaditeľa finančnej jednotky NAKA Bernarda Slobodníka, bývalého šéfa odboru podpory riadenia NAKA Mariána Zetochu, a bývalého riaditeľa ekonomického odboru ministerstva vnútra Martina Fleischera. Návrh mal byť doručený na súd o 3.00 v sobotu ráno.

S výsluchom Gašpara by mal sudca predbežne začať ako s predposledným. Prvý začne výsluch Fleischera, nasledovať budú výsluchy Hraška a Zetochu. Ako posledný by mal byť vypočutý  Slobodník.

O väzbe pre Hraška bude sudca zrejme rozhodovať v jeho neprítomnosti. Hraškov obhajca Ľubomír Hlbočan informoval, že bývalý šéf NAKA je hospitalizovaný zrejme v súvislosti s problémami psychiatrického charakteru.

Štvrtkový zásah

Obvinenie už vo štvrtok vyšetrovateľ NAKA vzniesol pre viaceré trestné činy, okrem iného pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, korupčné trestné činy a trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa.

NAKA vo štvrtok od ranných hodín zasahovala v Gašparovom dome v mestskej časti Janíkovce v Nitre. Zasahovala aj u ďalších policajných exfunkcionárov, okrem iného v Ivanke pri Dunaji u Hraška a v Leviciach u Slobodníka. Následne s nimi prebiehali výsluchy na Prezídiu Policajného zboru v Bratislave.

Dovedna mala skupina pozostávať z 13 obvinených. Podľa mediálnych informácií ju mal riadiť nitriansky podnikateľ a väzobne stíhaný Norbert Bödör. Medzi obvinenými je aj špeciálny prokurátor, v súčasnosti väzobne stíhaný Dušan Kováčik.

Spustila to výpoveď Makóa

Na Slobodníka podal Gašpar v stredu 4. novembra trestné oznámenie na Úrade špeciálnej prokuratúry. Slobodník zase vypovedal na špeciálnej prokuratúre vo štvrtok 29. októbra. Podľa medializovaných informácií jeho výpoveď mala smerovať k svedectvám obvineného a väzobne stíhaného bývalého šéfa daňových kriminalistov Ľudovíta Makóa.

Po Makóovej výpovedi na Prezídiu Policajného zboru zriadili minulý týždeň špeciálny tím, zložený z vyšetrovateľov NAKA a prokurátorov špeciálnej prokuratúry. Tím má vyšetrovať podozrenia v súvislosti s násilnou či ekonomickou trestnou činnosťou súčasných či bývalých verejných činiteľov.

Na začiatku júla polícia v rámci akcie Dobytkár zadržala spomínaného nitrianskeho podnikateľa Bödöra a podnikateľa Petra Kubu. Pôvodne Bödöra sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu Michal Truban do väzby nezobral. Trojčlenný senát Najvyššieho súdu však 9. júla vyhovel sťažnosti prokurátora voči rozhodnutiu Trubana a Bödöra. do väzby zobral. Deň nato zobral do väzby aj Kubu.

01 - Modified: 2020-11-05 12:28:10 - Feat.: 0 - Title: Reakcie na akciu Očistec: Možno sa dočkáme, že prídu aj pre Fica, tvrdí Nicholsonová 02 - Modified: 2020-11-05 12:19:14 - Feat.: 0 - Title: Čaputová o zadržaní Gašpara o spol.: Spravodlivosť prechádza očistným procesom, nikto už nie je nedotknuteľný
01 - Modified: 2024-04-27 11:34:09 - Feat.: - Title: Ruský súd zadržanému redaktorovi Forbesu nariadil domáce väzenie 02 - Modified: 2024-04-27 07:37:03 - Feat.: - Title: Zdravotník, ktorý predávkoval Afroameričana ketamínom pri policajnom zásahu, vyviazol s podmienkou 03 - Modified: 2024-04-26 08:03:26 - Feat.: - Title: Šesť sudcovských zástupcov chce, aby Mazáka nahradila Kosová. Ako dôležitú vidia apolitickosť 04 - Modified: 2024-04-25 05:39:20 - Feat.: - Title: Súd s Kuffovcami bude pokračovať v júli 05 - Modified: 2024-04-24 13:23:43 - Feat.: - Title: Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu. Stopy vedú do Česka
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 20:35