StoryEditor

Gröhling pre HN: Verím, že rúška po dvoch týždňoch nebudú povinné. Nehrozí ani plošné zatváranie škôl

30.08.2020, 18:00
Možno bude zo začiatku panika, ak niekto zakašle či bude smrkať, hovorí minister školstva Branislav Gröhling.

Epidemiologická situácia sa zhoršuje. Bratislava má už na svojom semafore červenú, nakazení pribúdajú každý deň. Je bezpečné v takomto prostredí otvárať školy?

Nehovoril by som, či je to bezpečné alebo nie, ale ako sme pripravení na to, aby sme 2. septembra zvládli príchod žiakov.

Na jednej strane sme vypracovali veľmi podrobné manuály, aby sme pripravili školy, riaditeľov a učiteľov na to, čo nás čaká, a následne potom aj rodičov, aby vedeli, na čo sa majú pripraviť.

To sme im dopredu poslali a k tomu pribaľujeme ešte ďalšie pokyny aj finančné prostriedky, ktoré posielame školám. Z rozpočtu sme vyčlenili ďalšie štyri milióny eur.

Školám so sto žiakmi budeme posielať 600 eur, školám, kde je asi 200 žiakov, je to asi dvetisíc eur a tým ďalším s vyšším počtom žiakov tritisíc eur.

Čo s týmito peniazmi?

Je to na nákup dezinfekčných prostriedkov. Plus môžu použiť prostriedky, ktoré sme im poslali v predchádzajúcom období a ostali im. No a potom sú to rúška, ktoré sme dali či už ako odporúčanie pre prvý stupeň, alebo ako povinné pre druhý stupeň a stredné školy.

Zároveň komunikujeme aj s ministrami školstva v okolitých krajinách a všetci pristupujeme k otváraniu škôl za takýchto prísnych podmienok. Uvidíme, ako sa bude situácia vyvíjať a podľa toho budeme postupovať ďalej. Máme zverejnený aj semafor, aby sa lepšie chápali jednotlivé pokyny a fázy, ktoré môžu nastať.

Plošné zatváranie škôl nehrozí, to stále platí?

Platí. Budeme diskutovať nie celoplošne, ale s regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva, aby sme jednotlivé situácie vedeli lokálne vychytať.

Takže budete komunikovať jednotlivé prípady?

To je hlavná myšlienka, ktorú sme nastavili na september. Ak budú problémy v Bratislave, nebudeme zatvárať školy v Košiciach. Chceme postupovať regionálne, lebo v každom regióne môže byť situácia iná. A nehovoríme ani o tom, že by sa malo zatvoriť z hľadiska škôl celé mesto alebo celá škola. Skôr pôjdeme po triedach, kde budeme...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-30 22:00:00 - Feat.: - Title: Drucker avizuje sériu zmien: seniorom dá druhú šancu, študentkám školné. Odzvoní aj chátrajúcim internátom? 02 - Modified: 2024-04-28 18:14:43 - Feat.: - Title: Slovenská poľnohospodárska univerzita Nitra získala z fondov Únie za dva roky viac než desať miliónov eur 03 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Nové zistenia: Dieťa nechceli v materskej škole, lebo malo problém so stravou. Inde žiakom zamrežovali výťah 04 - Modified: 2024-04-26 15:43:39 - Feat.: - Title: Národná banka testovala žiakov. Výsledky sú zlé, peniazom nerozumejú 05 - Modified: 2024-04-22 12:11:43 - Feat.: - Title: Fico chce ovládnuť RTVS, tvrdí Gröhling. Šimečka odmieta útoky na kultúrnu obec
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 15:15