StoryEditor

Cigániková nezahlasuje za program vlády. Držím palce Sulíkovi, aby to vyriešil, odkázal Matovič

22.04.2020, 11:20
Autor:
TASRTASR
Premiér reagoval na to, že poslankyňa Jana Cigániková z SaS neplánuje podporiť programové vyhlásenie vlády.

Premiér Igor Matovič drží palce predsedovi SaS Richardovi Sulíkovi, aby si určité veci v SaS skonsolidoval čím skôr.

Matovič drží Sulíkovi palce

Vyhlásil to v reakcii na informáciu, že poslankyňa Jana Cigániková (SaS) neplánuje podporiť programové vyhlásenie vlády, ale napríklad aj na odkazy na sociálnych sieťach.

"Držím palce Richardovi Sulíkovi, aby nastavil mód fungovania v rámci svojej strany, či aj poslaneckého klubu alebo aj mimo neho. Aby bolo čo najmenej odkazov cez facebook, čo najmenej otvorených listov, kde sa podpíše štátny tajomník za tú konkrétnu stranu a vyzýva svoju vlastnú vládu. Myslím si, že to by sme si do budúcna robiť nemali," skonštatoval na stredajšej tlačovej konferencii pred parlamentom.

Premiér zároveň dodal, že tlaky záujmových skupín rozobrať jednotlivé poslanecké kluby sú obrovské.

Cigániková je proti

Cigániková, ktorá je predsedníčkou parlamentného zdravotníckeho výboru, uviedla, že na výbore nepodporila odporúčanie schváliť programové vyhlásenie, pretože má výhrady voči unitárnemu systému zdravotných poisťovní.

"Nemyslím si, že je správne očakávať nekonečnú poslušnoť a oddanosť. Keby sme boli všetci takíto, tak neviem potom, čím by som bola iná, ako tí, ktorých som doteraz kritizovala. Nehľadajte za tým snahu o sebaprezentáciu," odkázala Cigániková dnes na brífingu pred parlamentom.

Pre časopis .týždeň Cigániková spomenula, že za programové vyhlásenie nebude ani hlasovať, pretože neobsahuje zámery, ktoré presadzovala.

Sulík jej rozhodnutie rešpektuje

Predseda SaS, minister hospodárstva a vicepremiér Richard Sulík jej rozhodnutie rešpektuje. "Poslankyňa Národnej rady SR Jana Cigániková sa rozhodla uprednostniť svoje ústavné právo pred poslaneckou disciplínou a ja to rešpektujem. O závažnosti dôvodov ma informoval môj štátny tajomník Ján Oravec, ktorý za stranu SaS viedol rokovania o PVV," povedal Sulík.

Oravec na rokovaniach podľa vlastných slov opakovane uviedol, že ak budú súčasťou PVV problematické body ako unitárny systém či štátne distribučné spoločnosti, tak hrozí zásadný nesúhlas predsedníčky zdravotníckeho výboru, ktorá využije svoje ústavné právo nehlasovať.

Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová uviedla, že zvyšných 12 poslancov za SaS jednoznačne podporí programové vyhlásenie vlády. Postoj Cigánikovej ju mrzí.

Z rozhodnutia Cigánikovej je prekvapený aj štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus (SaS). "Možno to ešte pani poslankyňa do hlasovania prehodnotí," doplnil Klus.

01 - Modified: 2024-04-26 10:47:52 - Feat.: - Title: Vláda zdvihne daň z príjmov, tvrdí SaS. Ficov kabinet má podľa nich zasiahnuť aj do druhého piliera 02 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 03 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 04 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 05 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. apríl 2024 07:34