TASR/František Iván
StoryEditor

V tejto komunite je nekontrolovateľné šírenie vírusu, hovorí o situácii v Žehre Krajčí

16.04.2020, 19:11
Autor:
TASRTASR
Marek Krajčí zdôraznil, že veľká časť nových pozitívne testovaných prípadov pochádza práve z karantenizovanej osady marginalizovanej komunity.

V Žehre sa potvrdilo komunitné šírenie nového koronavírusu. Pred štvrtkovým rokovaním vlády o tom informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO).

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) zatiaľ nepovedal, aké opatrenia v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu navrhuje ústredný krízový štáb. Konkrétne návrhy predstaví zrejme v piatok po opätovnom stretnutí štábu.

Krajčí zdôraznil, že veľká časť nových pozitívne testovaných prípadov pochádza práve z karantenizovanej osady marginalizovanej komunity.

"V tejto komunite je nekontrolovateľné šírenie vírusu, preto je karantenizovaná," povedal s tým, že ak sa komunitné šírenie potvrdí aj v iných oblastiach Slovenska, budú sa rovnako karantenizovať.


Matovič priblížil, že väčšina stredajšieho rokovania krízového štábu sa týkala situácie v rómskych osadách.

"Nenašli sme odpovede, akým spôsobom tento problém budeme riešiť. Vytvorili sme pracovné skupiny pod krízovým štábom, aby do zajtra prišli s návrhom," priblížil. Potvrdenie ďalších nakazených v rómskych osadách považuje za závažné. To, či sa karanténa rozšíri aj na ďalšie osady marginalizovaných komunít, zatiaľ nepovedal.

V súvislosti s prípadmi ochorenia v domovoch sociálnych služieb (DSS) skonštatoval, že sa nedá otestovať všetkých zamestnancov sociálnych zariadení aj vzhľadom na kapacity laboratórií. Zdôraznil potrebu stanoviť si priority. Sprísňovanie opatrení, napríklad zákaz vychádzania, v týchto zariadeniach neodporúča.

Minister zdravotníctva dodal, že každé podozrenie na COVID-19 v DSS je potrebné nahlásiť a vyžiadať testovanie. Existujú podľa neho indície o prípadoch ochorenia COVID-19 aj v niektorých ďalších DSS, no dúfa, že sa nepotvrdia.

V prípade príznakov ochorenia či podozrenia odporúča zamestnancom, aby do práce nechodili a nechali sa otestovať. Klientom DSS odporúča, aby nechodili medzi ľudí a aby sa chránili rúškom aj v priestoroch domovov.

01 - Modified: 2024-04-16 13:53:35 - Feat.: - Title: Zrušenie zubných benefitov môže podľa Krajčího znížiť záujem ľudí o prevenciu 02 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 03 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 04 - Modified: 2024-01-25 10:20:17 - Feat.: - Title: Prezidentské voľby: Matovičovo hnutie rozhodne o postupe do konca týždňa, v hre je kandidatúra Krajčího 05 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 21:06