StoryEditor

Oleg K. nepríde. Niet peňazí

Po takmer šiestich rokoch sa kauza vraždy exministra hospodárstva a bývalého šéfa SPP Jána Duckého opäť dostáva pred súd.

Už v piatok Okresný súd Bratislava 1 začne prejednávať novú obžalobu a určí termín hlavného pojednávania. Bude to však bez hlavného aktéra - Ukrajinca Olega K., ktorý je obvinený z Duckého vraždy z januára 1999. "Stále nemám pas ani peniaze na cestu," potvrdil pre HN v telefonickom rozhovore z Kyjeva.
V hre však ostáva aj možnosť, že celý proces začnú aj bez jeho prítomnosti. Súd však zatiaľ nechce predbiehať. "Odhadovanie procesného postupu a výsledku vopred v konaní nie je prípustné," povedal hovorca bratislavského súdu Pavol Adamčiak. Ak Oleg K. nepríde na Slovensko dobrovoľne, situácia sa výrazne skomplikuje. Ukrajina ho totiž našim orgánom nemusí vydať. Podľa zistení HN ju na to neviažu žiadne medzinárodné dohovory - práve naopak. "Vo všeobecnosti platí klauzula, že by sa vlastný občan nemal vydávať na trestné stíhanie do zahraničia," upozorňuje bývalý šéf vyšetrovateľov Jaroslav Ivor. Slovensko podľa neho môže požiadať o právnu pomoc a Ukrajina mu môže, ale nemusí vyhovieť. "Vláda Viktora Juščenka nemusí byť viazaná morálne, a už vôbec nie právne, aby vychádzala v ústrety EÚ," predpokladá bezpečnostný analytik Ivo Samson.
Nová obžaloba je postavená opäť aj na tvrdeniach svedka Jána R. Ten figuroval aj v pôvodnej obžalobe - v rokoch 2000 až 2001 však súdy nariadili zastavenie trestného stíhania voči Olegovi K.

01 - Modified: 2003-06-12 09:18:16 - Feat.: 0 - Title: Priestor znižovania odvodov nie je veľký
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
10. máj 2024 12:43