StoryEditor

Podľa Gajdoša je zarážajúce, že sa Naď pýtal na utajované skutočnosti

28.11.2019, 13:33
Autor:
redred
​Výbor sa venoval obvineniam voči bývalému pracovníkovi rezortu a dnes expertovi na obranu opozičného hnutia OĽaNO Jaroslavovi Naďovi. 

Osobitný výbor Národnej rady (NR) SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva (VS) bude pokračovať v rokovaní týkajúcom sa Jaroslava Naďa z OĽaNO. Ten je obvinený z ohrozovania utajenej skutočnosti.

Predseda výboru Eduard Heger (OĽaNO) skonštatoval, že na štvrtkovom rokovaní nedostali dôkazy, ktoré zo strany šéfa VS Jána Balciara očakávali. Na ďalšie rokovanie chce pozvať opäť aj Balciara.

"Žiadali sme dôkazy, ale tie nám predostreté neboli. Ak na základe predostretých argumentov začalo odpočúvanie, je na mieste otázka, či otvoriť celý proces, akým sa odpočúvanie spúšťa. Pretože potom by mohol byť odpočúvaný každý," povedal Heger. Dodal, že na výbore chceli zistiť aj to, či bolo nasadenie odpočúvania a následné obvinenie voči Naďovi oprávnené.

Neopodstatnené odpočúvanie?

Naď je presvedčený, že v žiadosti o jeho odpočúvanie boli klamstvá a polopravdy. Rovnako to vidí aj člen výboru Ľubomír Galko (nezaradený). Tvrdí, že jedným z dôvodov obvinenia voči Naďovi malo byť aj to, že organizoval "nejaké stretnutie", na ktorom mal byť aj on. Galko deklaroval, že na takomto stretnutí nikdy nebol, preto je podľa neho otázne, či sú pravdivé ostatné argumenty.

Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) po výbore skonštatoval, že ho uráža, že finančné prostriedky vynaložené na obranu a práca profesionálnych vojakov sú dehonestované ľuďmi ako Naď. "Ktorý aj za cenu svojho finančného prospechu dokázal uprednostňovať firmy nie slovenské, ale zahraničné," poznamenal minister.

Naď tvrdí, že si dával pozor

Gajdoš dodal, že v súvislosti s kauzou Skripaľ požiadal šéfa VS o odtajnenie tých skutočností, ktoré sa dajú odtajniť. "Aby bolo zistené, za akým účelom boli tieto informácie zisťované," vysvetlil. Podľa ministra je zarážajúce, že sa Naď ako osoba, ktorá mala previerku na prísne tajné, pýtala na utajované skutočnosti. 

"Vždy som si dal veľmi veľký pozor, ako narábam s utajovanými skutočnosťami," reagoval Naď a odmietol, že by loboval za zahraničné firmy. Heger doplnil, že pokiaľ vie, žiadne utajované informácie vlastne neunikli.

V súvislosti s vyšetrovaním Naď informoval, že už podali námietku voči obvineniu. Zároveň spochybnil nasadenie odposluchov na jeho osobu. Po uzatvorení vyšetrovania bude žiadať aj o prešetrenie v tejto oblasti.

Podľa vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) mal Naď žiadať utajované skutočnosti na ochranu záujmov SR a následne ich vyzradiť ďalším osobám. Konkrétne sa mal niekoho z "bezpečnostného prostredia" pýtať otázku súvisiacu s kauzou bývalého dôstojníka ruskej rozviedky GRU Sergeja Skripaľa.

Oznamovateľom je Balciar. Ten podal i ďalšie trestné oznámenie, týkajúce sa podnikania obvineného. Naď považuje obvinenia za absurdné a nepodložené. Za Balciarovou aktivitou vidí pomstu za to, že poukazoval na podozrenia týkajúce sa majetku šéfa VS.

01 - Modified: 2024-04-10 13:17:17 - Feat.: - Title: Naď vysvetľoval kontroverznú kampaň Demokratov: Pôjdeme na hranu, výroky na našich bilbordoch sú nechutné 02 - Modified: 2024-03-29 18:55:30 - Feat.: - Title: Pred 20 rokmi sme sa stali pevnou súčasťou Západu. NATO je základným pilierom bezpečnosti, reagujú politici 03 - Modified: 2024-03-09 10:55:54 - Feat.: - Title: Demokratov do eurovolieb povedie Naď, nasledujú Hamran a Žitňanská 04 - Modified: 2024-03-06 09:58:31 - Feat.: - Title: Rozhodnutie Ústavného súdu Danka prekvapilo. Koalícia je čisto proruská, tvrdí Naď 05 - Modified: 2024-02-21 18:16:08 - Feat.: - Title: Exminister Naď: Trump má pravdu v tom, že všetci musíme platiť. USA sa starajú o bezpečnosť nás všetkých
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 10:00