StoryEditor

Kde leží Tiso? Pátranie pokračuje

19.04.2007, 00:00

Jozef Tiso patrí medzi najkontroverznejšie postavy v slovenskej histórii. Nejasný je aj osud telesných pozostatkov slovenského prezidenta. Viacerí účastníci včerajšej spomienky šesťdesiateho výročia Tisovej popravy sú presvedčení, že je skutočne pochovaný na Martinskom cintoríne. Podľa Dušana Kováča, historika Slovenskej akadémie vied, sú to len dohady. "Nie je o tom nijaký protokol. S najväčšou pravdepodobnosťou na Martinskom cintoríne nie sú pozostatky. Uvidíme, ako dopadnú testy."
Ešte v marci vykopali z Tisovho hrobu niekoľko kostí, ruženec, púzdro s okuliarmi a biely kňažský golierik. Predseda Slovenskej národnej jednoty Stanislav Pánis je presvedčený, že nájdené veci patria skutočne Tisovi. "Mne to bolo jasné aj na základe toho, čo som sa dozvedel. Dovolím si tvrdiť, že viem viac ako niektorí ľudia", povedal pre HN Pánis. Tiež si však chce počkať na výsledky testov DNA. "Všetky znaky však ukazujú, že tam pán prezident ležal." Z čoho berie také silné presvedčenie, už nechcel povedať. "Nechajte to zatiaľ ešte tak. Dohodli sme sa, že je na to embargo a ja chcem dodržať slovo". Výsledky analýz by mali byť podľa Pánisových slov známe budúci týždeň.
Historik Dušan Kováč naznačuje, že pátranie po Tisovom hrobe môže nakoniec skončiť neúspechom -- existuje totiž viacero teórií o osude jeho pozostatkov. "Jedna z verzií je, že bol spálený v krematóriu v Brne a niekde rozsypaný. Všetko sú to veci, ktoré nie sú potvrdené."

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. máj 2024 20:10