StoryEditor

Danko kritizoval Kresáka: Nemá priestor na alibistický postoj, vytvára patovú situáciu na výbore

26.01.2019, 18:35
Autor:
mahomaho
Andrej Danko vyzve Róberta Madeja, aby ústavnoprávny výbor rokoval až do prejednania praxe Roberta Fica.

Predseda Národnej rady Slovenskej republiky Andrej Danko vyzve predsedu ústavnoprávneho výboru NR SR Róberta Madeja, aby príslušný výbor rokoval až do prejednania praxe Roberta Fica, či už s pozitívnym, alebo negatívnym výsledkom. Oznámil to dnes médiám hovorca Andreja Danka Tomáš Kostelník.

"Každý kandidát má právo na to, aby bol vypočutý a príslušný výbor je povinný rozhodnúť, či spĺňa, alebo nespĺňa podmienky," uvádza sa v stanovisku.

Danko zároveň vyčíta poslancovi Mosta-Híd Petrovi Kresákovi, ktorý je aj kandidátom na ústavného sudcu, že na schôdzi výboru nehlasoval. Plánuje ho "výslovne upozorniť, aby si splnil všetky povinnosti ako člen Ústavnoprávneho výboru."

"Pokiaľ je poslanec Peter Kresák členom ÚPV, nemá priestor na alibistický postoj. Svojím postojom totiž vytvára patovú situáciu na výbore. Musí si byť vedomý toho, že nepárny počet členov príslušného výboru nie je svojvoľný, nehovoriac o tom, že ak chcel konať čisto a transparentne, bol poslanec Kresák povinný sa svojej funkcie v príslušnom výbore vzdať," uviedol Danko v stanovisku.

Šéf národniarov tvrdí, že pokiaľ výbor nerozhodne v celom rozsahu, nebude možné voliť v pléne ústavných sudcov.

Peter Kresák, ktorý je členom ústavnoprávneho výboru a zároveň aj kandidátom na ústavného sudcu, v reakcii na Dankove slová povedal, že nemá problém vzdať sa členstva vo výbore.

„Ak je moje členstvo v tomto výbore problém pre jeho ďalšiu plynulú činnosť v súvislosti s jeho očakávanými rozhodnutiami, nemám problém sa tohto členstva vzdať,“ hovorí Kresák pre Denník N.

Kresák na výbore nehlasoval

Ústavnoprávny výbor včera neprijal ku kandidatúre predsedu Smeru Roberta Fica na sudcu Ústavného súdu žiadne stanovisko. Za to, že formálne zákonné podmienky spĺňa, hlasovalo šesť koaličných poslancov, proti bolo šesť opozičných. Zároveň neprešiel ani návrh, že Fico podmienky nespĺňa. Pri jeho mene tak stanovisko výboru nebude.

Ústavnoprávny výbor má 13 členov, ale Peter Kresák (Most-Híd) sa hlasovania nezúčastnil, keďže je sám kandidátom na ústavného sudcu a podľa vlastných slov nechcel rozhodovať o svojich protikandidátoch.

"Vznikla podľa môjho názoru patová situácia, lebo výbor nerozhodol o tom, že kandidát spĺňa alebo nespĺňa kritériá. Je na predsedovi Národnej rady, ako bude postupovať. On bude musieť rozhodnúť, či ho zaradí na listinu kandidátov," povedal po rokovaní výboru predseda Róbert Madej.

Chýbajúca prax

Opozícia Ficovi vyčítala, že nemá dostatočnú právnu prax. "Chýba mu 15 mesiacov do 15-ročného výkonu právnického povolania. Stiahnuté články z internetu, ktoré majú podložiť chýbajúce obdobie, nič nedokazujú," povedal člen výboru Ondrej Dostál.

Predseda výboru Róbert Madej ešte pred hlasovaním upozornil, že Fico bol nielenže zapísaný v komore advokátov, ale pôsobil aj v rámci strediska pre obete trestných činov. "Bola to sústavná činnosť. Ak nejakého kandidáta nezaradíme z opatrnosti do procesu voľby, je tu riziko, že to bude namietať a môže to spôsobiť spochybnenie voľby ako takej," dodal.

01 - Modified: 2024-04-26 14:36:46 - Feat.: - Title: Polícia zverejnila po viac ako sto dňoch video z nehody Andreja Danka 02 - Modified: 2024-04-26 09:57:02 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zametám vás všade. Internet okamžite reaguje na Dankov splnený sľub o upratovaní Dúbravky 03 - Modified: 2024-04-26 11:37:17 - Feat.: - Title: Danko sa pre zdemolovaný semafor dva roky neposadí za volant, dnes upratoval Dúbravku 04 - Modified: 2024-04-24 12:53:13 - Feat.: - Title: V RTVS má rapídne pribudnúť reklama. Nebudú sa prerušovať filmy, ubezpečuje Michelko 05 - Modified: 2024-04-26 14:30:00 - Feat.: - Title: Bitka o justíciu sa rozbehla naplno, na novej zápletke sú zaujímavé dve veci (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 18:50