StoryEditor

Hlasovanie výboru nebolo vyjadrením pochybností o Ficovi, išlo čisto o politiku, tvrdí Pellegrini

26.01.2019, 12:01
Autor:
mahomaho
Peter Pellegrini zároveň kritizoval prezidenta Andreja Kisku za to, že mal odkázať Ficovi, že ho nevymenuje za ústavného sudcu.

Predseda vlády Peter Pellegrini hovorí, že vo vyspelých demokratických štátoch je bežné, že premiéri sú po ukončení aktívnej činnosti v politike menovaní na podobné pozície ako je sudca či predseda Ústavného súdu.

"Preto ma mrzí, že sa vôbec zaťahujeme do debaty, či by premiér mal alebo nemal byť sudcom Ústavného súdu,"  uviedol premiér v relácii Rádia Slovensko Sobotné dialógy.  

​Pellegrini tvrdí, že je prirodzené, že osoba Roberta Fica polarizuje spoločnosť pri voľbe ústavných sudcov. 

"Nemám žiadnu pochybnosť, že by sa pán predseda po nástupe do tejto pozície nemal vysporiadať so svojou politickou minulosťou a plne sa venovať novej funkcii," hovorí.

Pellegrini sa vyjadril aj k vypočúvaniu kandidátov ústavnoprávnym výborom. "Vzhľadom na to, že pán poslanec Kresák, ktorý je členom ústavnoprávneho výboru, nehlasoval, bola situácia veľmi jasná. Hlasovanie teda nie je vyjadrením pochybností, ide čisto o politiku. Opozícia chcela vyjadriť svoj názor a koalícia nemal dosť hlasov. Rozhodnutie je neutrálne," vyhlásil premiér.  

Pellegrini kritizuje prezidenta

Peter Pellegrini zároveň kritizoval prezidenta Andreja Kisku za to, že mal odkázať Robertovi Ficovi, že ho za ústavného sudcu nevymenuje.

"Musíme vychádzať z toho, že v prípade zvolenia kandidátov bude vyberať prezident. Bude ich však vyberať prezident, ktorý jasne povedal, že chce zakladať politickú stranu a zostavovať budúcu vládu. Tým pádom to môžeme nazývať voľbu politickou," hovorí Pellegrini.

Premiéra vyrušujú informácie v médiách, že prezident odkázal niektorému z kandidátov, že ho nevymenuje. "Ak by sa to potvrdilo, bol by tu vážny precedens, že prezident zasahuje do právomoci parlamentu vyberať ústavných sudcov."

Zo spisu unikajú informácie, hovorí premiér

Peter Pellegrini sa zároveň vyjadril aj ku kauze podpredsedu parlamentu Martina Glváča. "Vyrušuje ma stav, ktorý momentálne na Slovensku je. Zo spisu unikajú informácie, ktoré sú účelovo podsúvané. Máme políciu, prokuratúru a súdy. Nech sa tým zaoberajú. Ja sa nedám zapliesť do týchto spravodajských hier. Pokiaľ sa neukáže, že jeho komunikácia mala súvis s trestnou činnosťou, tak ja sa k tomu nebudem vyjadrovať," hovorí premiér.

"Ak ide o súkromnú komunikáciu, prestaňme to prepierať na verejnosti. Hovoríme o Glváčovi, ja hovorím, poďme sa rozprávať o všetkých, čo s ňou komunikovali. Pokiaľ má pán Lipšic dôveru dokonca rodičov zavraždených detí, tak to je odpoveď na otázku, či má Glváč moju dôveru," dodal predseda vlády. 

Peter Pellegrini hovoril o kauze Martina Glváča aj počas tohto týždňa:

01 - Modified: 2024-04-27 12:39:28 - Feat.: - Title: Mazák je nedôveryhodná osoba. Neviem, či sa nájde koaličná podpora pre Harabina, vraví Michelko 02 - Modified: 2024-04-27 05:55:36 - Feat.: - Title: Pellegriniho aktuálna téma sú eurovoľby, myslí si publicista Hrabko. Mal by upokojovať spoločnosť 03 - Modified: 2024-04-25 09:51:19 - Feat.: - Title: Poslanci budú na budúci týždeň voliť kandidátov na sudcu Ústavného súdu. Čaká ich aj odvolávanie Mazáka 04 - Modified: 2024-04-25 08:59:06 - Feat.: - Title: Majk Spirit čelí kritike za fotografiu s ministrom vnútra. Konečne prelomil mlčanie. Bola Pellegriniho podpora zaplatená? 05 - Modified: 2024-04-24 13:46:09 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť minuloročnej zmeny zákona o EIA
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 15:58