StoryEditor

Verejný sektor: Pohľadávky pre Slovenskú konsolidačnú

02.06.2005, 00:00
Pohľadávky voči dlžníkom v konkurze by mala pre verejnoprávne inštitúcie vymáhať po novom Slovenská konsolidačná (SKo). Navrhuje to ministerstvo financií. Ide o balík asi 114 miliárd z celkového objemu takmer 257 miliárd korún, ktoré ku koncu roka vykázali inštitúcie patriace do verejného sektora.

Pohľadávky voči dlžníkom v konkurze by mala pre verejnoprávne inštitúcie vymáhať po novom Slovenská konsolidačná (SKo). Navrhuje to ministerstvo financií. Ide o balík asi 114 miliárd z celkového objemu takmer 257 miliárd korún, ktoré ku koncu roka vykázali inštitúcie patriace do verejného sektora.

Nebudú čakať
"Riešenie by sa malo týkať tých pohľadávok, ktoré vzniknú od januára 2006," uviedol pre HN poradca ministra Peter Papanek. Podľa návrhu ministerstva by sa mali pohľadávky verejného sektora, ktoré vzniknú do konca roka, vymáhať formou postúpenia pohľadávok. SKo by mala do hry nastúpiť až po tomto termíne. Napríklad Sociálna poisťovňa (SP) však už avizuje, že až do budúceho roka čakať nemôže. "V polovici júna by sme mali schvaľovať podmienky na vyhlásenie verejného obstarávania na mandátnu správu pohľadávok," povedal predseda rady riaditeľov SP František Halmeš. Táto inštitúcia eviduje najviac pohľadávok z verejných inštitúcií, a to v hodnote až 69,7 miliardy korún. Z toho pohľadávky v konkurze tvoria asi 23,5 miliardy korún. Podľa ministerstva "by bolo vhodné postúpiť ich na Slovenskú konsolidačnú". "Keďže máme aj iné pohľadávky, ktoré je potrebné riešiť, niet pochýb o tom, že pôjdeme ďalej aj cestou mandátneho správcu," poznamenal podpredseda Rady riaditeľov SP Gabriel Cséri. Podľa neho by vymáhanie pohľadávok cez SKo mohlo znížiť administratívne náklady, no súkromná firma by bola viac motivovaná výťažkom.

Najúspešnejšie exekúcie
Za predpokladu, že výsledky činnosti SKo budú verejne dostupné a kontrolované, hodnotia návrh ministerstva pozitívne aj ekonomickí analytici. "V súčasnosti je vo vymáhaní pohľadávok situácia neprehľadná a proces je málo transparentný a neefektívny," skonštatoval Pavol Karász. Ministerstvo financií tvrdí, že hoci sa sústredením pohľadávok zjednoduší zvolávanie schôdzí veriteľov, voľba veriteľského výboru, ustanovovanie nového správcu konkurznej podstaty a zlepší sa akcieschopnosť, považuje toto opatrenie len za jednorazové. Novovznikajúce pohľadávky zdravotných poisťovní sa po ich transformácii na akciové spoločnosti už totiž takto riešiť nebudú. "Celkovo máme okolo 18 miliárd pohľadávok, z toho asi 10 miliárd nedobytných," uviedla hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Petra Kafúnová. Ako dodala, pripravujú sa na ich postúpenie. Rovnako je na tom aj Spoločná zdravotná poisťovňa. "Z celkových 1,7 miliardy našich pohľadávok je asi 34 percent nedobytných," uviedol jej hovorca Dušan Zaťko. Obe poisťovne sa zhodujú na tom, že najúspešnejším spôsobom vymáhania pohľadávok sú exekúcie.

Náklady štátu sa znížia
Spoločnosť Veriteľ nemá na vymáhanie dostatočné kapacity, keďže bola zriadená len na konkrétny účel (oddlženie zdravotníctva - pozn. red.) a časovo vymedzené obdobie. "Preto by sa mali pohľadávky od zdravotných poisťovní v nominálnej hodnote asi 11 miliárd postúpiť na SKo tiež," uviedla pre HN riaditeľka Veriteľa Sylvia Bocková. Ide o pohľadávky voči neplatičom poistného, prevažne podnikov v konkurznom konaní či likvidácii. "Je logické, aby sa to koncentrovalo v jednej inštitúcii, ktorá je na to špecializovaná," myslí si hovorca SKo Patrik Golský. Ako zdôraznil, posilní sa postavenie veriteľa v jednotlivých konkurzných konaniach, znížia sa náklady štátu na vymáhanie problémových pohľadávok, zlepší sa transparentnosť a kontrola.

Pohľadávky inštitúcií verejného sektora k 31. 12. 2004 (v mld. Sk)

Sociálna poisťovňa 67,9
Daňové úrady 67,4
Slovenská konsolidačná 60,2
Zdravotné poisťovne, Colné riaditeľstvo SR, FNM SR a Veriteľ 61,3
Celkový objem pohľadávok 256,8
Zdroj: MF SR

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. máj 2024 21:18