StoryEditor

Česi nám hrozia hranicou

12.12.2006, 23:00
Ak budeme meškať s prípravou na vstup do bezhraničnej schengenskej zóny Európskej únie, Česi sprísnia kontrolu Slovákov na hraniciach.

Ak budeme meškať s prípravou na vstup do bezhraničnej schengenskej zóny Európskej únie, Česi sprísnia kontrolu Slovákov na hraniciach. V Bruseli včera na to upozornil český veľvyslanec pri EÚ Jan Kohout. Reagoval tak na správy o našich problémoch so zabezpečením slovensko-ukrajinskej hranice. Tá by sa od roku 2008 mala stať vonkajšou hranicou únie, a preto musia byť kontroly sprísnené.
Čas máme do júna
Ak Slovensko nestihne urobiť všetky potrebné kroky do júna, Brusel nepovolí jeho vstup do Schengenu. To by teoreticky znamenalo, že ak by chceli do Schengenu vstúpiť Česi, musia rovnako prísne zabezpečiť hranicu so Slovenskom. "Navrhli sme Slovensku pomoc, aby dohnalo zameškaný čas, ale keby k takej situácii došlo, sme politicky pripravení postaviť tam schengenskú hranicu," vyhlásil Kohout. Zároveň však dodal: "Máme plnú dôveru, že Slovensko bude pripravené." O postupe Praha rozhodne na vládnej úrovni do konca mája.
Nechceme nové hranice
K takémuto scenáru nedôjde - tvrdí slovenský veľvyslanec pri EÚ Maroš Šefčovič. "Chceme sa predsa zbaviť hraníc, nie budovať nové." Pripomína, že hranice medzi Českom a Slovenskom neboli počas federácie, ani po jej rozdelení či po vstupe do EÚ. "Preto verím, že k nim nedôjde ani teraz," dodal Šefčovič.
Podľa bruselských expertov ide zo strany Prahy o populistický signál smerom k vlastným občanom. Navrhnutý scenár je teoreticky možný, ale Čechov by stál doslova zbytočných pár miliónov eur. Podľa diplomatov má Bratislava najväčšie problémy s tendrami na dodávku špeciálnych zariadení na ochranu ukrajinskej hranice. Podpis zmluvy s kľúčovým dodávateľom sa očakáva budúci týždeň. Obavy vyvoláva aj bratislavské letisko, kde treba vybudovať špeciálne zóny pre cestujúcich v rámci Schengenu. "Vláda prijala také opatrenia, aby Slovensko bolo pripravené na vstup do Schengenu v decembri 2007," vyhlásil hovorca Ministerstva vnútra SR Erik Tomáš.

Čo je Schengen
Schengenská dohoda združuje 13 starších členských krajín EÚ spolu s Nórskom a Islandom, ale bez Veľkej Británie a Írska, ktoré sa rozhodli ponechať si hraničné kontroly. Rozšírenie systému bez hraničných kontrol o nové členské krajiny EÚ sa oneskorilo pre ťažkosti s budovaním novej policajnej databázy určenej na sledovanie osôb a ukradnutých automobilov, ktorá má zlepšiť spoluprácu policajných zložiek jednotlivých štátov. SITA

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. máj 2024 23:36