StoryEditor

Čím viac detí, tým vyššia penzia

21.11.2006, 23:00
Trinásty dôchodok z daní vlastných detí. Takto si predstavujú kresťanskí demokrati medzigeneračnú solidaritu. Už na najbližšej decembrovej schôdzi sa bude totiž parlament zaoberať ich novelou zákona o dani z príjmov.

Trinásty dôchodok z daní vlastných detí. Takto si predstavujú kresťanskí demokrati medzigeneračnú solidaritu. Už na najbližšej decembrovej schôdzi sa bude totiž parlament zaoberať ich novelou zákona o dani z príjmov. Skupina poslancov v nej navrhuje, aby mali zamestnaní ľudia možnosť raz ročne poukázať časť svojej dane vo výške 1 500 korún niektorému zo svojich rodičov - dôchodcov.
Rodič na dôchodku so štyrmi pracujúcimi deťmi by sa tak mohol tešiť na 6-tisícové predvianočné prilepšenie. Naopak, bezdetní dôchodcovia by nedostali ani korunu. "Cieľom je rozšíriť doterajšiu možnosť poukázania dvoch percent mimovládnym organizáciám," povedal pre HN poslanec KDH Július Brocka. Ako dodal, návrh je alternatívou tzv. vianočného príspevku (od 1 500 do 2-tisíc Sk), ktorý tento rok zaviedla Ficova vláda. Model z dielne KDH je podľa neho spravodlivejší. "Na tzv. vianočný príspevok sa skladajú cez dane aj rodičia z rodín, kde je príjem na osobu nižší ako príjem poberateľov tohto príspevku."
Koalícia nie je proti
Má návrh kresťanských demokratov šancu na úspech? "Vianočný príspevok je nesystémová dávka. Ak je toto alternatíva, zdá sa mi lepšia," podporila opozičného kolegu poslankyňa Klára Sarközy z SMK. Podľa Jozefa Haleckého (ĽS-HZDS) ide o zaujímavý návrh, ktorý si však vyžiada širšiu diskusiu. S tým súhlasí aj ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Viera Tomanová (Smer-SD). "Treba si uvedomiť, že je množstvo dôchodcov, ktorí nemajú nikoho. Toto by sa malo vyriešiť, rovnako ako ďalšie problémové veci." Zároveň však uznala, že je možné z návrhu "vybrať to, čo je dobré a dohodnúť sa na jeho použití".
Radičová: Nie je to šťastné
Problém s návrhom má však opozičná SDKÚ-DS. "Nie je to šťastné riešenie," poznamenala exministerka práce a poslankyňa SDKÚ Iveta Radičová. Tvrdí, že odvod vo výške 1 500 korún by pre vyše polovicu populácie predstavoval celú sumu dane. "Nezostalo by im nič na ďalšie príspevky, ktoré treba uhrádzať." Navyše podľa nej návrhu chýba solidarita s tými, ktorí sú z rôznych dôvodov osamelí, nemohli mať viac detí alebo sa starali o deti v pestúnskej starostlivosti.
"Viac som naklonená tomu, aby zostala možnosť darovať dve percentá daní, pričom jedno percento by sa mohlo posúvať rodičom. To si viem predstaviť ako spravodlivé," uviedla Radičová. Podľa Brocku návrh nediskriminuje bezdetných dôchodcov. Práve naopak - kompenzuje to, že viacdetné rodiny mali nižšiu životnú úroveň, kým boli ich deti malé a kvôli tomu, že majú odpracovaných menej rokov, majú aj nižšie dôchodky. "Túto diskrimináciu sa snažíme odstrániť," zdôraznil Brocka.

Brockov model
- návrh dáva možnosť asi 700-tisíc zamestnaným ľuďom prispieť svojim rodičom na dôchodok
- prijímateľmi by mohli byť poberatelia predčasného starobného, starobného, invalidného a sociálneho dôchodku v priamom príbuzenskom vzťahu s daňovníkom
- ak by túto možnosť využilo 300-tisíc daňovníkov, dosah na štátny rozpočet by bol 450 miliónov korún

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 02:37