TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Na ministerstve skartovali zmluvu k podozrivému tendru, ktorý Špirko vytiahol na Kaliňáka

26.04.2018, 12:35
Autor:
chocho
Ministerstvo sa bráni, že sa tak stalo v súlade s registratúrnym poriadkom, ktorý stanovuje lehotu uloženia dokumentácie z verejného obstarávania na päť rokov.

Zmluva k IT tendru na ministerstve vnútra, v súvislosti s ktorým vzniesol vážne obvinenia voči exministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi a exministrovi financií Jánovi Počiatkovi prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vasiľ Špirko, skončila po šiestich rokoch v skartovačke.

Podľa portálu Aktuality.sk, ktorý o prípade informoval, sa tak malo stať aj napriek tomu, že podľa registratúrneho plánu rezortu by ju malo ministerstvo uchovávať desať rokov.

Rezort tvrdí, že lehota je päť rokov

Ministerstvo potvrdilo, že zmluva so spoločnosťou Tempest k zákazke „Aktívne sieťové prvky a sieťové technológie a súvisiace služby“ bola skartovaná. Avšak tvrdí, že sa tak stalo v súlade s registratúrnym poriadkom, ktorý stanovuje lehotu uloženia dokumentácie z verejného obstarávania, ku ktorej patrí aj zmluva, na päť rokov.

"Ku skartácii došlo v roku 2016 spolu s ďalšími 76 ďalšími všeobecnými dokumentáciami k verejným obstarávaniam za celý rok 2010," dodalo ministerstvo.

Zároveň rezort k stanovisku pripojil aj kópiu zmluvy so spoločnosťou Tempest s vysvetlením, že ministerstvo disponovalo dvomi kópiami zmluvy: "Posielame druhú kópiu zmluvy so spoločnosťou Tempest, ktorú má k dispozícii Sekcia informatiky Ministerstva vnútra."

Deň po odobratí spisu Špirkovi

Rozhodnutie o skartácii má byť datované 12. augusta 2016. Deň predtým špeciálna prokuratúra Denníku N potvrdila, že spis ku kauze súvisiacej s tendrom Špirkovi odobrala.

Už skôr bola známa informácia, že ministerstvo vnútra nemá doklady k súťaži, čo bolo v súlade s legislatívou, keďže sa tender konal v roku 2010 a zo zákona je povinná lehota uchovávania dokladov päť rokov.

Pán Milan a peňaženka

Špirko začiatkom marca tohto roka predostrel závažné obvinenia, ktoré sa majú týkať zákazky na obstarávanie sieťových komponentov a technológií v rezorte vnútra. Špirko túto vec dozoroval. Opieral sa o svedka Ľuboša Vargu, ktorý bol obvinený z daňových podvod a neskôr aj odsúdený, ale pod možnosťou zníženia trestu vypovedal.

"Asi v roku 2010 rezort ministerstva vnútra realizoval zákazku na dodávku sieťových komponentov a technológií. Tento svedok uvádzal a popísal konkrétne obchodné spoločnosti, ktoré sa zúčastnili tejto zákazky. Popísal konkrétnu účasť fyzických osôb s ich pomenovaním a takisto aj nastavené vťahy, ktoré fungovali pri realizácii tejto zákazky. Oznamovateľ popisoval dve osoby, ktoré on vyhodnocoval ako kľúčové osoby. Prvá osoba s označením pán Milan, ktorý realizoval a manažoval tento projekt. Z jeho strany išlo o autoritatívne riadenie, a rozdelovanie konkrétnych úloh, ktoré boli zainteresované v tomto objekte. Osoba pána Milana bola blízkou osobou ministra vnútra Kaliňáka a blízkou osobou ministra financií Jána Počiatka," vysvetlil Špirko.

​Pán Milan mal podľa Špirka blízko aj k Úradu vlády. Najmä k skupine informatizácie pre štátnu správu, zdôraznil.

Druhú osobu označuje prokurátor pod názvom peňaženka. Jeho úlohou bolo podľa Špirka vytvárať účtovné pozadie, transakčnú históriu peňazí, ktoré sa podarilo vytvoriť z týchto zákaziek, a boli určené pre "Jána a pre Roba."

"Úlohou peňaženky bolo zabezpečovať nielen nakladanie s peniazmi, ale aj zabezpečovať legalizáciu peňazí v prospech ministra vnútra Kaliňáka a ministra financií Počiatka. Peňaženka pôsobila ako poradca na ministerstve, spravoval peniaze z provízií," dodal prokurátor Špirko.

Komplikovaná legalizačná schéma

Jedinou úlohou peňaženky malo byť spravovať peniaze, ktoré pochádzali z provízií a zabezpečovať vzťahy, ktoré sa týkali spomínaných osôb. Čo sa týka provízií, oznamovateľ mal uviesť, že za zapojenie jeho spoločnosti do uvedenej zákazky bolo nutné vyplatiť aj províziu.

"Provízia sa v tomto príklade ňom uvedenom pohybovala vo výške niekoľko desiatok percent z výnosov z obchodu. Oznamovateľ aj popísal, že celkovo v piatich čiastkach odovzdal 60-tisíc eur, 100-tisíc eur, 100-tisíc eur, 100 až 150-tisíc eur a na koniec 100-tisíc eur, ktoré boli adresované a určené na odovzdanie Jánovi a Robovi," vysvetlil Špirko.

Malo ísť o komplikovanú legalizačnú schému, ktorou sa mali napokon dostať do spoločnosti FoRest. Oznamovateľ podľa Špirka dokonca hovoril o dvesto miliónoch eur, ktoré mali zo zdrojov ministerstva vnútra prostredníctvom schémy získať.

Aliancia Fair-play v minulosti upozornila, že Kaliňák a Počiatek odkúpili podiel v spoločnosti FoRest za dve eurá, hoci mala účtovnú hodnotu 37-tisíc eur.

Saková vtedy šéfovala sekcii informatiky

Kaliňák tieto obvinenia odmietol. "Také absurdné obvinenia, aké vzniesol pán Vasiľ Špirko, som naozaj dávno nepočul," povedal.

V čase, keď rezort vnútra riešil spomínaný IT tender, bola na ministerstve generálnou riaditeľkou sekcie informatiky, telekomunikácií a bezpečnosti jeho nová šéfka Denisa Saková.

Voči Špirkovi predložil špeciálny prokurátor Dušan Kováčik 28. marca návrh na disciplinárne konanie

01 - Modified: 2024-05-06 12:59:13 - Feat.: - Title: Problematické vydávanie pasov: Rezort vnútra prekračuje 30-dňovú lehotu. Tvrdí, že kapacity nestačia 02 - Modified: 2024-04-11 13:30:00 - Feat.: - Title: Zistili ste po kúpe nehnuteľnosti jej poškodenie? Na zistenie vád na byte alebo dome má vplyv viacero vecí 03 - Modified: 2024-04-08 22:00:00 - Feat.: - Title: Koľko stojí nový cestovný pas alebo občiansky? Poplatky na úradoch išli výrazne hore (+prehľad v tabuľke) 04 - Modified: 2024-04-08 09:37:29 - Feat.: - Title: Záchranné zložky môžu v rámci výzvy čerpať desiatky miliónov eur na techniku, ohlásil Raši 05 - Modified: 2024-03-28 10:04:30 - Feat.: - Title: Slováci uspeli, nastupuje Čína. Firma kúpila exkluzívne práva na lietajúce auto AirCar
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
09. máj 2024 07:23