AP/TASR
StoryEditor

Máme tucet povinných očkovaní. Bez trinásteho pandémiu neporazíme, ukazujú dáta

27.12.2021, 18:30
Kým v iných štátoch zavádzajú prísnejšie opatrenia s cieľom zvýšenia vakcinácie, naša krajina nenapreduje. A to najmä pri prvoočkovancoch.

Slovensko diskutuje o tom, či nariadiť očkovanie proti covidu. Povinná vakcinácia však nie je u nás ani vo svete nový pojem. Len v našej krajine ich máme dokopy 12. Prvá z nich je proti záškrtu. To prebieha v 10. týždni od narodenia.

Popri tejto látke sa podáva ampulka aj proti ďalším piatim chorobám – tetanus, čierny kašeľ, žltačka typu B, hemofilové invazívne infekcie, detská obrna. Základná ochrana sa skladá z troch dávok látky.

To znamená, že prvá dávka sa podá v treťom mesiaci života novorodenca, druhá dávka o dva mesiace a tretia dávka o šesť mesiacov po druhej dávke,“ vysvetľuje Slovenská epidemiologická a vakcinologická spoločnosť.

Povinnú vakcináciu poznáme aj pri osýpkach a sypaniciach, ružienke, mumpse a príušniciach. Okrem toho máme aj odporúčané očkovanie napríklad proti chrípke, ovčím kiahňam alebo kliešťovej encefalitíde. A ak cestujete do exotickejších krajín, mali by ste si dať pichnúť aj sérum proti žltej chrípke alebo japonskej encefalitíde.

Čísla hovoria jasnou rečou

Zákon spred viac ako dvanástich rokov hovorí, že nutne sa majú vakcinovať „zamestnanci, ktorí sú pri práci priamo exponovaní nákaze, proti ktorej nie sú imúnni“, a takáto ochrana sa „vykonáva u zamestnancov, ktorí sú profesionálne vystavení zvýšenému nebezpečenstvu tuberkulózy, vírusovej hepatitídy typu A, vírusovej hepatitídy typu B, besnoty, chrípky a kliešťového zápalu mozgu“. Či sa k tomu pridá aj vpich na ochranu pred koronavírusom, je stále otázne.

Na Slovensku do Vianoc absolvovalo tri vpichy proti covidu 16 percent ľudí, dve dávky má 44 percent našincov a aspoň jednu polovica. Financmajster Igor Matovič presadil bonus 200 a 300 eur za absolvovanie daného úkonu pre ľudí nad 60 rokov. Dáta síce ukazujú, že to je motivačné pri boostri, prvočkovancov z radov seniorov však príliš nemotivuje. Kým Matovič tvrdí, že povinná vakcinácia nad 60 rokov čísla nedvihne, a poukazuje na to, že funguje jeho bonus, premiér Eduard Heger je za nariadenie. Čísla ukazujú, že záujem o prvý vpich nestúpa, čo nahráva argumentu predsedu vlády.

Booster verzus prvoočkovanci

Matovič hovorí o tom, že jeho motivácia funguje. „Od začiatku júla do 47. týždňa, keď sme oznámili úmysel motivovať dôchodcov na očkovanie, sa o päť percent viac očkovalo v absolútnych číslach ľudí z kategórie 60 plus, o päť percent viac ako z kategórie päťdesiatnikov,“ priblížil. Jeho tvrdenie podporujú aj čísla z Národného centra zdravotníckych informácií. Po 22. novembri, teda od 47. týždňa, z celkového počtu 586 907 ľudí, ktorí dostali booster, je viac ako polovica práve Matovičova cieľovka – 335 595 obyvateľov.

Minister na druhej strane priznal, že v mladšej skupine od 50 do 59 rokov výrazne klesol záujem o prvú dávku. Kým po zavedení takzvaného lockdownu pre neočkovaných v strede novembra bol týždenný záujem o prvú ampulku okolo 7 000 ľudí, po ohlásení prémie v hodnote takmer minimálneho dôchodku klesol o viac ako polovicu.

V prípade novočkovancov dáta portálu ourworldindata.org ukazujú, že kým Poľsko a Rakúsko podali za posledný týždeň priemerne denne 0,09 až 0,10 percenta dávky na počet obyvateľov, Slovensko nedosiahlo ani polovičné číslo.

V iných štátoch to ide

Analýzu o povinnom očkovaní má ministerstvo zdravotníctva vypracovať do 10. januára. Iné krajiny sú viac popredu. Napríklad Grécko koncom leta zaviedlo hrozbu pre zdravotníkov, ktorí nebudú v stanovenom termíne chránení, v podobe nevyplatenia miezd. Taliani okrem ohrozených profesií vakcinovali aj svojich športovcov. A od 15. decembra musia byť v krajine povinne zaštepení aj všetci učitelia.

Začiatkom tohto mesiaca s podobnou otázkou prišlo aj české ministerstvo zdravotníctva s tým, že v dohľadnom čase vydá aj vyhlášku. Tá by sa mala týkať vybraných skupín obyvateľov. Rovnaký názor má aj český prezident Miloš Zeman. „Som presvedčený, že povinné očkovanie je najjednoduchšia cesta, ako potlačiť pandémiu,“ uviedol.

Nemecký parlament už pred sviatkami rokoval o povinnej vakcinácii. Pracovníci nemocníc, domovov dôchodcov, lekárskych ambulancií a záchranných služieb budú musieť od polovice marca budúceho roka uvádzať potvrdenia o vpichnutí séra, uzdravení alebo o tom, že zo zdravotných dôvodov nemôžu úkon absolvovať. K podobnému kroku pristúpilo aj susedné Poľsko. To zavádza od 1. marca povinné dózy proti korone pre učiteľov, zdravotníkov, ale aj pre policajtov, vojakov, hasičov a zamestnancov strážnych služieb.

Maďarsko síce povinné ampulky nezaviedlo, od začiatku novembra však zamestnávateľom takúto moc dalo. Podľa nariadenia vlády môžu zamestnávatelia udeliť zamestnancom povinnosť absolvovať vpich.

01 - Modified: 2024-04-22 12:53:01 - Feat.: - Title: Zaočkovanosť na Slovensku klesá pod 95 percent, upozorňujú odborníci 02 - Modified: 2024-04-19 08:54:12 - Feat.: - Title: Obávaný vírus sa nebezpečne priblížil k človeku. Vedcov z WHO najnovší vývoj prekvapil 03 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 04 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 05 - Modified: 2024-03-14 06:08:33 - Feat.: - Title: Záškrt po dekádach zabíja, čierneho kašľu pribúda. Antivaxeri sú ako sekta, tvrdí pediatrička
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 05:51