StoryEditor

Ondriaša nepodplácali

09.10.2006, 00:00
Aféra okolo údajného kupovania poslancov v minulom volebnom období sa postupne mení na frašku. Aspoň to tak vyzerá podľa zistení polície - tá pre absolútny nedostatok dôkazov zmietla zo stola prípad Karola Ondriáša.

Aféra okolo údajného kupovania poslancov v minulom volebnom období sa postupne mení na frašku. Aspoň to tak vyzerá podľa zistení polície - tá pre absolútny nedostatok dôkazov zmietla zo stola prípad Karola Ondriáša.
Ten ešte na jeseň 2005 vyhlásil, že sa ho niekto pokúsil podplatiť, aby pomohol bývalej vládnej koalícii na čele s Mikulášom Dzurindom odblokovať parlament. Polícia však skonštatovala, že v tejto kauze nedošlo k žiadnemu trestnému činu. HN to potvrdil vysokopostavený zdroj z prostredia orgánov činných v trestnom konaní. "Dalo sa to čakať. Také niečo je ťažké vyšetriť," reagoval pre HN bývalý poslanec KSS Ondriáš.
Stretnutie s "profesionálom"
Podľa neho mu ponuku dal profesionál. "Hovoril v náznakoch - bolo by dobré, keby parlament bol funkčný a keby sa tak stalo, mohlo by byť - a zvyšok ukázal rukou." Ondriáš si to vysvetlil ako pokus o podplácanie. "Povedal som mu, nech to na mňa neskúša a s tým som ho odprevadil." Napriek tomu však "profesionála" nedokáže opísať. "Každého poslanca žiadajú o stretnutie za týždeň traja, piati ľudia či už niekde cestou, v bufete, alebo reštaurácii. Bola to taká epizóda, na ktorú by som bol aj zabudol, keby sa ma istý novinár nespýtal, či si myslím, že sa niekto snaží kupovať poslancov."
Dom Ivety Henzélyovej
Už pred časom skončilo v slepej uličke vyšetrovanie slov Ivety Henzélyovej. Tú si nakrútil na skryté video šéf ANO Pavol Rusko - jeho bývalá stranícka kolegyňa na nahrávke rozprávala o ponuke na rekonštrukciu domu. V tom čase už mala vládna koalícia v NR SR menšinu, Ruskova ANO po vnútrostraníckom rozkole sedela v opozícii, ale z videa nebolo jasné, komu mala nezávislá poslankyňa v parlamente pomôcť.
Polícia sa to nedozvedela ani od Henzélyovej, tá totiž odmietla vypovedať. Vyšetrovateľ tak síce skonštatoval, že došlo k trestnému činu, ale jeho páchateľ zostal veľkou neznámou.
Verdikt v tomto roku
Trestné oznámenia pre podozrenie z korupcie v parlamente dali v minulom volebnom období aj predseda poslaneckého klubu ANO Ľubomír Lintner, minister vnútra Vladimír Palko či poslanec NR SR Vladimír Mečiar. "Vyšetrovanie naďalej pokračuje," vyhlásil hovorca policajného prezídia Martin Korch. Podľa informácií HN by však aj tieto prípady mali byť ukončené ešte tento rok. "Vyšetrovateľom treba dať čas, určite sa k pravde dostanú," tvrdí člen Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Ján Kovarčík (ĽS-HZDS). Zdôraznil, že predchádzajúca vládna koalícia nemala väčšinu v parlamente a zákony prechádzali vďaka nezávislým poslancom. "Nemám síce na to dôkaz, ale ku kupovaniu poslancov mohlo prísť."

Poslanci a podozrenia z korupcie
- Kauza Henzélyová: V novembri minulého roka zverejnil predseda ANO Pavol Rusko videonahrávku zo skrytej kamery. Vtedajšia poslankyňa Iveta Henzélyová na nej hovorí, že v čase, keď mala koalícia v parlamente málo hlasov, dostala "od našich" ponuku na rekonštrukciu domu. "Sľubovali hory-doly."
- Kauza Elsner: Podobný rozhovor si Rusko zaznamenal aj s poslancom Jozefom Elsnerom, ktorý sa po rozštiepení ANO pridal k skupine poslancov okolo Ľubomíra Lintnera. "Paľo, priprav ponuku," mal vraj Elsner povedať Ruskovi. Elsner podozrenia z korupcie odmietol
- Na Generálnu prokuratúru SR sa vo veci údajnej korupcie v NR SR obrátil Ľubomír Lintner.
- Vtedajšiemu ministrovi vnútra Vladimírovi Palkovi odovzdal v rovnakej záležitosti podnet aj šéf ĽS-HZDS Vladimír Mečiar.
- Kauza bývalého poslanca ANO Viktora Béreša: Jeho materská strana ho obvinila z korupcie. Podpredseda ANO Jirko Malchárek ešte vlani v januári pripustil, že už dávnejšie mali indície, že Béreš bral 20-tisícové úplatky za stretnutia s Ruskom. Trestné stíhanie v tejto kauze bolo prerušené z dôvodu neprítomnosti svedka.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
03. máj 2024 23:59