StoryEditor

Český imunológ pre HN: Niektoré hoaxy o covide sú veľmi extrémne a nebezpečné

18.11.2021, 23:00
Je dlhodobo známe, že odporúčanie, či naopak, neodporúčanie konkrétnej vakcíny v ordinácii praktického lekára má na finálne rozhodnutie pacienta zásadný vplyv, tvrdí v rozhovore pre HN český imunológ Michal Křupka.

Európske krajiny rozbehli očkovanie treťou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Aká je v tomto smere situácia v Českej republike?
Treťou dávkou sa u nás očkuje už takmer dva mesiace. Registrácia bola spustená 20. septembra. Pôvodne sa odporúčala aplikácia tretej dávky po ôsmich mesiacoch od druhej dávky, interval sa však od 18. októbra skrátil na šesť mesiacov.

Majú o ňu Česi záujem?
Záujem o tretiu dávku je u nás pomerne výrazný. Do dnešných dní bolo preočkovaných viac než pol milióna osôb. V posledných týždňoch sa pritom súbežne so zhoršovaním epidemickej situácie opäť zvyšuje i záujem o prvú dávku. Ten však môže byť okrem starostí o zdravie svoje a svojich blížnych motivovaný aj sprísnením podmienok pre návštevy reštaurácií, služieb a hromadných akcií i súčasným obmedzením hradenia testov z verejných prostriedkov.

Na druhej strane očkovací premianti ako Dánsko či Holandsko, kde majú vakcinované tri štvrtiny populácie, opäť zavádzajú reštrikčné opatrenia, lebo čísla infikovaných znovu rastú. Je to pre vás sklamanie? Tieto štáty hovorili o tom, že pandémia je u nich porazená...
Hovoriť o definitívnom porazení pandémie zatiaľ určite nie je namieste. Úplne sa zbaviť vírusu SARS-CoV-2 sa už ľudstvu asi nepodarí, je však potrebné sústreďovať sa na minimalizáciu jeho dosahu. Z dostupných dát jasne vyplýva, že nárast počtu ochorení v zmienených krajinách s vysokou preočkovanosťou je výrazne nižší než v štátoch, kde je zaočkovanosť menšia, ako sú krajiny strednej a východnej Európy.

UPOL

Čo z toho vyplýva?
Potvrdzuje to, že očkovanie je určite dobrou cestou, ale ani ono nie je stopercentné. Jeho efektivita sa znížila aj rozšírením viac patogénneho variantu delta, preto taktiež v preočkovaných krajinách sú stále niektoré opatrenia nutné. Napriek nižšej efektivite, než bola deklarovaná v klinickom testovaní pre predchádzajúce varianty, sa však určite nedá povedať, že by vakcinácia zlyhávala. Situáciu ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí 03 - Modified: 2024-04-27 12:00:00 - Feat.: - Title: Po Slovensku anonymne ukrývajú peniaze na verejných miestach. Jeden fanúšik nás sledoval, hovorí dvojica z projektu Cash catch 04 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 05 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Komu sa oplatí kúpiť byt? V Bratislave stále nájdeme spomienkový optimizmus, tvrdí expert pre HN (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 23:39