StoryEditor

Soboňa bez dôkazov, SIS s podporou

10.11.2005, 23:00
Šéf Výboru NR SR pre kontrolu SIS Viliam Soboňa (ĽS-HZDS) nemá v rukách dôkazy, že tajná služba monitorovala ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona (SMK). Ešte pred pár dňami pritom Soboňa verejne vyhlásil, že o takýchto aktivitách SIS dokonca existuje záznam.

Šéf Výboru NR SR pre kontrolu SIS Viliam Soboňa (ĽS-HZDS) nemá v rukách dôkazy, že tajná služba monitorovala ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona (SMK). Ešte pred pár dňami pritom Soboňa verejne vyhlásil, že o takýchto aktivitách SIS dokonca existuje záznam. "To, čo som povedal, neodvolávam, ale dôkazmi v súčasnosti nedisponujem," priznal včera pre médiá. Naopak, riaditeľ SIS Ladislav Pittner členom kontrolného výboru zopakoval: "Tajná služba Simona nesledovala ani neodpočúvala." Zatiaľ čo Soboňa bude pokračovať v hľadaní dôkazov, Pittner poslancov presvedčil - aj preto skonštatovali, že SIS neporušila žiadny zákon.
Kandidát na župana
V pozadí Soboňových vyhlásení pritom viacerí politici nachádzajú pomerne pragmatické pohnútky: šéf parlamentného výboru totiž kandiduje na post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja. "Považujem to za súčasť jeho kampane do VÚC," vyhlásil predseda NR SR a KDH Pavol Hrušovský. Takúto interpretáciu ešte rozvinul poslanec NR SR za Smer-SD a politológ Boris Zala. "V Banskobystrickom kraji zohrávajú voliči maďarskej národnosti podstatnú rolu. S touto kartou hrá každý, kto tam kandiduje." Soboňa tieto obvinenia odmieta a tvrdí, že jeho konanie nemá s regionálnymi voľbami nič spoločné.
SMK čaká na odpoveď
Soboňa nie je pritom sám, kto sa domnieva, že v kauze Simon môže mať prsty SIS. Na základe podobných indícií už niekoľko dní pokračuje vyšetrovanie v réžii SMK. Člen Výboru NR SR na kontrolu SIS László Köteles (SMK) spresnil, že takto chcú vylúčiť akýkoľvek podiel tajnej služby na údajných mediálnych útokoch na ministra. Aj preto sprostredkovali šéfovi tajnej služby informácie, že SIS sa zaoberá prácou poslancov a ministrov za SMK. "My nemôžeme chcieť, aby sa nimi nezaoberala, len chceme vylúčiť, že sa tak deje nezákonným spôsobom," doplnil Köteles. Od Pittnera preto očakáva, že ich informácie potvrdí alebo vyvráti.
Köteles však nepovažuje za pravdepodobné, že za diskreditačnou kampaňou proti SMK by stála tajná služba. "Pravdepodobnejšie je, že niektorí štátni úradníci rozšírili polopravdivé informácie."
Predvolebná nervozita?
V ostatnom čase sa SIS stáva hlavným terčom politických atakov. Je to normálna nervozita, ktorá súvisí s blížiacimi sa parlamentnými voľbami, hovorí Pittner. "Každý si myslí, že je sledovaný či odpočúvaný, a niektorí sa urážajú, že nie sú."
Viacerí poslanci však pripomínajú, že práca SIS má aj slabšie miesta. Köteles Pitnera už v minulosti upozornil, že správa tajnej služby za rok 2004 nebola celkom objektívna a obsahovala nedostatočne overené informácie. "Napríklad pri problematike agrodotácií sa objavili informácie, ktoré boli ešte z roku 2002, keď bol ministrom Pavel Koncoš." Hovorca SIS Vladimír Šimko označil používanie nedostatočne overených informácií za "večný problém spravodajskej práce". Tajná služba sa podľa neho vždy snaží overovať získané údaje z viacerých zdrojov, no nie vždy sa to darí. "Vtedy príjemcu upozorníme, že ide o informáciu iba z jedného zdroja, nemáme ju však právo zadržať."
Smer-SD zbiera podpisy
Práve dnes sa končí ultimátum, ktoré minister Simon dostal od Smeru-SD. Keďže z funkcie sám neodstúpil, začínajú sociálni demokrati zbierať podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze s jediným bodom: návrh na odvolanie Simona z postu ministra. "Dátum schôdze chceme koordinovať so stanoviskom pôdohospodárskeho výboru," doplnil poslanec NR SR a podpredseda Smeru-SD Dušan Čaplovič. Výbor si totiž od ministra vyžiadal kompletnú dokumentáciu o rozdeľovaní dotácií. Časť z nich mala dostať aj Simonova firma Agrotrade Padarovce.

Podozrenia z korupcie v rezorte pôdohospodárstva
- V septembri 2003 polícia prichytila priamo pri preberaní 200-tisícového úplatku hlavného radcu legislatívnej sekcie Ministerstva pôdohospodárstva (MP) SR Ľubomíra P. Úplatok mal dostať za to, že ministerstvo ostane nečinné v súdnom spore so súkromným poľovníckym združením.
- SIS vo svojej výročnej správe za rok 2004 upozornila na zistenia o korupcii pracovníkov Poľnohospodárskej platobnej agentúry a regionálnych odborov MP SR pri poskytovaní dotácií. Minister Simon však tvrdil, že SIS často zverejňuje neaktuálne informácie. Podľa neho sa systém prideľovania poľnodotácií už sprehľadnil a je odolný proti korupcii.
- V roku 2005 boli obvinení z korupcie prednosta krajského pozemkového úradu v Trnave Ladislav Gál a prednosta obvodného pozemkového úradu v Galante Ladislav Borovszký. Obidvaja boli nominanti SMK. Zo svojich funkcií boli následne odvolaní.
Zdroj: hn

01 - Modified: 2003-01-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Akcie v USA vzrástli, nervozita po prejave Busha pretrváva 02 - Modified: 2003-01-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tokijská burza sa obáva blížiacej sa vojny v Iraku
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. máj 2024 07:59