StoryEditor

Opozícia bojuje za druhý pilier

20.11.2006, 23:00

Opozícia chce ústavným zákonom zabrániť zásahom Ficovej vlády do druhého piliera dôchodkovej reformy. Nový vládny kabinet totiž avizoval, že na budúci rok prehodnotí výšku odvodov do dôchodkových správcovských spoločností. Ak by sa tak stalo, budúci dôchodcovia by prišli o značné sumy peňazí. "Zaznamenávame jasné náznaky, že sa do toho chcú pustiť," povedal poslanec opozičnej SDKÚ-DS Pavol Frešo. Aj preto mieni podľa informácií HN SDKÚ predložiť návrh ústavného zákona, ktorý má tomu zamedziť.
Forma (ne)známa
SDKÚ práve pre svoj návrh hľadá vhodnú formu. "Zvažujeme viacero možných prístupov. Keď to budeme mať vydiskutované, zverejníme to," zdôraznil Frešo. Opoziční partneri s podporou tejto iniciatívy nemajú problém. "Druhá vec je, či sa podarí získať pre ústavný zákon potrebných 90 hlasov v parlamente," hovorí poslankyňa SMK Klára Sarközy. Podľa nej však priechodnosť nemusí byť nereálna. "V každom prípade za pokus to stojí."
Návrh však bude potrebovať aj podporu koaličných poslancov. SDKÚ pritom netají, že sa spolieha aj na prípadnú podporu Mečiarovho ĽS-HZDS. "Budeme vyjednávať so všetkými relevantnými politickými stranami, najmä s tými, ktoré mali vo svojom volebnom programe ochranu druhého piliera. A ĽS-HZDS k takýmto politickým subjektom patrí," uviedla exministerka práce a podpredsedníčka SDKÚ Iveta Radičová. Podľa nej až keď zámer podporia viaceré politické subjekty, môže sa pretaviť do konkrétnych krokov.
Skeptické HZDS
Predseda parlamentného sociálneho výboru Jozef Halecký (ĽS-HZDS) však o podpore tohto návrhu zo strany svojich kolegov až taký presvedčený nie je. "Nebolo by to správne riešiť ústavným zákonom, bolo by to zrejme neúspešné." Podľa Haleckého treba skôr pripraviť analýzu dosahu prvého a druhého piliera, z ktorej by bolo jasné, či sú vôbec nejaké korekcie druhého piliera potrebné -- a ak áno, tak v akom rozsahu. Poslanec Smeru-SD Robert Madej komentoval úvahy SDKÚ stručne: "Každý poslanec môže navrhnúť zákon, aký chce." Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny na čele s Vierou Tomanovou (Smer-SD) iniciatívu SDKÚ odmieta komentovať.

Avizované zásahy novej vlády do druhého piliera
-- súčasné odvody na sociálne poistenie sú 18 percent
-- z toho 9 percent ide na osobné účty sporiteľov
-- vláda uvažovala o možnom znížení odvodov na 6 až 6,25 percenta
-- ak by sa to stalo, 30-ročný muž s priemerným platom by si podľa prepočtov bánk nasporil na dôchodok o takmer 600-tisíc korún menej
Zdroj: hn

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
10. máj 2024 01:54