TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Kollár chválil Žilinku. Nedopustím, aby sa tu znova sprivatizovala spravodlivosť, vyhlásil

29.09.2021, 19:57
Autor:
TASRTASR
Šéf parlamentu Boris Kollár si za svoje slová vyslúžil uznanie od opozície.

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) poďakoval generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi, že sa nestal politikom, respektíve človekom v službách politickej moci. V minulosti sme totiž podľa Kollára videli, ako sa niektorí prokurátori či policajti spreneverili svojmu poslaniu.

Kollár to pripomenul počas diskusie v pléne parlamente k správe o činnosti prokuratúry za rok 2020. Poslanci budú v diskusii k správe pokračovať aj vo štvrtok.

"V minulosti sme tu mali určitú skupinu, ktorá si sprivatizovala spravodlivosť. Táto vláda dostala zadanie od občanov, aby prinavrátila spravodlivosť," skonštatoval Kollár s tým, že nedopustí, aby sa tu znova vytvorila skupina, ktorá by so zámerom očisty znova sprivatizovala spravodlivosť.

Zopakoval, že Sme rodina nepodporí zrušenie paragrafu 363 Trestného poriadku.

Poslanec Marian Kotleba (ĽSNS) v reakcii poprosil Kollára, aby svoje slová adresoval do vnútra vládnej koalície, ak ich myslí vážne.

Nezaradený poslanec Erik Tomáš označil Kollárove vyhlásenie za sympatický postoj. "Ale musím vám pripomenúť, že skutky, nie slová, sú dôležité," dodal Tomáš a povedal, že niekoľkokrát počas tohto volebného obdobia to bolo inak, ako to Kollár prezentoval.

Tomáš pripomenul Kollárovi jeho slová o tom, že z koalície odíde, ak budú pokračovať ďalšie nezákonnosti v polícii a prokuratúre.

​Koaličný poslanec Ondrej Dostál (SaS) Žilinkovi pripomenul, že programové vyhlásenie vlády (PVV) sa tvorilo ešte v čase, keď sa nevedelo, kto bude generálnym prokurátorom. V PVV sa hovorí o zúžení paragrafu 363, čo podľa Dostála nie je účelovosť.

O tomto zámere podľa Dostála Žilinka musel vedieť, keď do funkcie kandidoval a podľa Dostála mal Žilinka na verejnom vypočutí povedať, že zúženie paragrafu je jedna z možností. "Pripúšťali ste zmenu," dodal.

Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský Dostálovi pripomenul, že za rok a pol vládnutia ani raz neprišiel nikto s návrhom na zmenu paragrafu 363. Stalo sa to podľa neho až teraz po rozhodnutí generálnej prokuratúry, ktoré vyvolalo rozporuplné reakcie.

01 - Modified: 2024-04-22 11:03:59 - Feat.: - Title: Žilinka tvrdí, že bývalí prokurátori ÚŠP komunikujú konfrontačne, ich list zobral na vedomie 02 - Modified: 2024-04-17 13:55:09 - Feat.: - Title: Prípad vraždy Kuciaka by mal dozorovať prokurátor z Trnavy. Existuje aj možnosť, že pôjde do stratena 03 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 04 - Modified: 2024-04-03 12:28:45 - Feat.: - Title: Kollárovo hnutie Sme rodina podporuje v druhom kole volieb Pellegriniho 05 - Modified: 2024-03-27 13:52:53 - Feat.: - Title: Odtiaľ potiaľ. Odsudzujem urážlivé vyhlásenia politikov, reagoval Žilinka na Ficove útoky
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. apríl 2024 01:53