Botulotoxín môže vzniknúť v domácich zaváraninách. ILUSTRAČNÉ FOTO: Pixabay
StoryEditor

Dávajte si pozor na jedlo z konzervy. Smrteľný toxín nie je vidieť ani cítiť

09.06.2022, 12:23
Autor:
sansan
  • Aj ochutnanie malého množstva jedla obsahujúceho botulotoxín môže byť smrteľné.
  • Rizikové sú najmä konzervy bohaté na bielkoviny.
  • Príznaky sa zvyčajne objavujú medzi 12 a 36 hodinami po tom, čo sa toxín dostane do tela.

Potravinový botulizmus je vážne ochorenie spôsobené botulotoxínom z baktérií nazývaných Clostridium botulinum. Tie ho produkujú v prostrediach s malým množstvom kyslíka, ako napríklad v domácich konzervách. 

Je bez zápachu a nemožno ho vidieť ani cítiť, avšak aj ochutnanie malého množstva jedla obsahujúceho tento toxín môže byť podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb smrteľné.

image

Choroby, ktoré sa opäť vracajú a zabíjajú. Na čo si dať pozor?

Jeho zdrojom sú často domáce konzervované potraviny s nízkym obsahom kyselín, ako je ovocie či zelenina.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 74% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-06-06 09:22:10 - Feat.: 0 - Title: Choroby, ktoré sa opäť vracajú a zabíjajú. Na čo si dať pozor? 02 - Modified: 2022-06-02 08:05:14 - Feat.: 0 - Title: Zápal mozgu môžete dostať aj bez kliešťa na tele, na očkovanie nie je neskoro ani v lete 03 - Modified: 2022-05-26 09:05:58 - Feat.: 0 - Title: Choroba mnohých tvárí. Na Slovensku pribudli tisíce ľudí so sklerózou multiplex
01 - Modified: 2024-05-11 08:29:39 - Feat.: - Title: Trpíte závratmi? Prezradíme vám, ako sa môžete zbaviť točenia hlavy 02 - Modified: 2024-05-11 07:15:49 - Feat.: - Title: V Británii objavili bunky, ktoré pomáhajú obnoviť poškodenú pečeň 03 - Modified: 2024-05-10 11:07:44 - Feat.: - Title: Tieto známe osobnosti bojovali s onkologickými ochoreniami. Kto boj prehral? 04 - Modified: 2024-05-11 12:30:00 - Feat.: - Title: Čoraz viac ľuďom sa v dospelosti objavuje alergia na potraviny. Čo sa to s nami deje a prečo je za tým aj prílišná hygiena? 05 - Modified: 2024-05-10 11:00:00 - Feat.: - Title: Najnebezpečnejší syr na svete: Casu martzu je len pre silné žalúdky. Jeho hlavnou ingredienciou sú larvy
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
12. máj 2024 14:33