StoryEditor

Bolesť, ktorá nebolí

06.06.2003, 00:00

Možno najlepším krokom na ceste k dobrej kondícii a zdraviu bude, ak zaradíte pravidelné cvičenie do každodenného programu. Častejšia telesná námaha celkom určite prospeje vášmu srdcu, pľúcam a duševnému stavu. Cvičenie prináša nielen krátkodobý, ale aj dlhodobý prospech, pretože zlepšuje celkovú našu telesnú výkonnosť a v prvom rade zvyšuje odolnosť voči chorobám. Ľudia s priemernou kondíciou žijú oveľa dlhšie, ako niektorí my, leniví. Pravidelné cvičenie zvyšuje počet krvných vlásočníc, ktoré dodávajú svalom kyslík a zlepšujú tak svalovú výkonnosť.
Keď sú svaly v pokoji, potrebujú veľmi málo energie. Preto sa krv, prečerpávaná do krvného obehu, odvádza do iných tkanín, napríklad do tráviacej sústavy, kde pomáha pri vstrebávaní živín z potravy.
Ale s cvičením to netreba preháňať, pretože môže spôsobiť viac škody ako úžitku. Príliš namáhavé cvičenie nespôsobuje iba bolesti svalov, ale môže viesť k rôznym zdravotným problémom. Takže všetko s mierou. Letné mesiace sú priam stvorené na to, aby sme sami so sebou niečo urobili, keď už nič iné, tak aspoň viac sa venovali plávaniu. Možno sa nám podarí navštíviť aj posilňovňu alebo si s priateľkami zacvičiť aerobik, zahrať si plážový volejbal. Ale najnovším "hitom" sú kolieskové korčule a bicykel. Ale ak nie sme trénovaní, tak tie dve či tri hodinky pocítime na druhý alebo tretí deň. Naše telo dostáva "zabrať" a my sme sami so sebou spokojní, že sme niečo pre seba urobili, ale ráno sa nevieme pozbierať z postele. Klasická "svalovica". Bolesť na celom tele nám nedovolí vyčariť ani náznak úsmevu. Máme pocit, že sme to s tým "fyzickým zdravím" prehnali. Našťastie, ale existujú aj rýchle a účinné náplasti proti bolesti, ktoré si môžeme kúpiť v každej lekárni.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
08. máj 2024 20:43