StoryEditor

Čína pozastaví obchodovanie kvôli SARS

30.04.2003, 00:00

Čína včera oznámila, že na viac než jeden týždeň, od 1. mája, preruší obchodovanie na akciových trhoch v krajine. Ide o krok, ku ktorému čínske úrady pristúpili vzhľadom na šírenie sa epidémie syndrómu akútneho respiračného ochorenia (SARS).
Pozastavenie obchodovania na akciových trhoch by malo podľa analytikov čiastočne zmierniť rastúce obavy z vplyvu epidémie na hospodársky rast v Číne, najľudnatejšej krajiny na svete. Informovala o tom agentúra CNN.
Pre obavy zo SARS došlo minulý týždeň k poklesu hlavných čínskych indexov takmer o 8 percent. "Pozastavenie obchodovania by malo upokojiť investorov a zmierniť obavy z vplyvu SARS na čínsku ekonomiku," uviedol analytik Čeng Wej-kang zo spoločnosti Shanghai Securities. Podľa názoru iných analytikov, ktorí považujú priestory čínskej burzy za miesto intenzívneho spoločenského styku, je krok Číny ďalším pokusom, ktorí by mal investorom ukázať, že čínska vláda sa rozhodla proti epidémii bojovať všetkými prostriedkami.
Čínska Komisia pre reguláciu trhu cenných papierov nariadila burzám v Šanghaji a Šen-čene uzatvoriť burzové parkety od 1. do 9. mája. Obchodovanie sa môže obnoviť až 12. mája. "Aby sme ochránili investorov a maklérov pred epidémiou SARS, v podstate sme sa rozhodli predĺžiť plánované májové voľno, ktoré malo byť pôvodne od 1. do 5. mája," uviedol úrad.
Zatvorenie burzy je zatiaľ najdlhším v histórii. Naposledy vláda pristúpila k zastaveniu obchodovania s akciami typu B, a to v čase od 19. do 27. februára 2001 pre únik informácií o pripravovanom uvoľnení týchto akcií aj pre domácich investorov.
Epidémia SARS zasiahla Čínu v porovnaní s ostatnými ázijskými krajinami v najväčšom rozsahu. Z celkového počtu nakazených vo svete, ktorý sa dostal na úroveň 5 500 ľudí, sa v Číne registruje viac než 2 900 prípadov, pričom len včera k nim pribudlo ďalších 200. Doteraz na SARS v Číne zomrelo 131 osôb.
Epidémia zasiahla aj hongkonské bankovníctvo, kde sa prejavila jedným pozitívnym vplyvom. Viedla k prudkému rozvoju elektronického bankovníctva. Vedenie banky HSBC Holdings Plc. uviedlo, že jej kontakty s klientmi sa prostredníctvom internetu v posledných týždňoch zvýšili o 40 %. Vedúci elektronického bankovníctva v Bank of East Asia Vincent Hui povedal, že od vypuknutie epidémie sa denne kontaktuje s bankou takmer 80-tisíc klientov, čo je 5-násobok predchádzajúceho bežného stavu. Analytici uviedli, že zmeny, o ktoré sa banky usilovali od konca 90. rokov -- a to neúspešne -- sa dosiahli v priebehu štyroch týždňov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
03. máj 2024 18:17