StoryEditor

Zmeny štandardov finančných nástrojov

V rámci štandardného pripomienkového konania zverejnila 18. júna 2004 IASB (Rada pre medzinárodné účtovné štandardy) predbežnú verziu návrhu (ang. exposure drafts) nového štandardu a novelizácie už existujúcich štandardov, zaoberajúcich sa oblasťou finančných nástrojov.

V rámci štandardného pripomienkového konania zverejnila 18. júna 2004 IASB (Rada pre medzinárodné účtovné štandardy) predbežnú verziu návrhu (ang. exposure drafts) nového štandardu a novelizácie už existujúcich štandardov, zaoberajúcich sa oblasťou finančných nástrojov. Pretože táto oblasť má narastajúci význam aj pre účtovné jednotky v Slovenskej republike (osobitne pre finančné inštitúcie a pre zahraničné spoločnosti pôsobiace na Slovensku), rozhodli sme sa v tejto rubrike venovať najmä zmenám, ku ktorým v tejto oblasti dochádza.

Pripomeňme, že od decembra 2003 bola oblasť finančných nástrojov už niekoľkokrát priamo predmetom záujmu rady:
* štandardy IAS 39 a IAS 32 (zaoberajúce sa identifikáciou finančných nástrojov, ich oceňovaním a zverejňovaním súvisiacich informácií) boli novelizované 17. decembra 2003;
* vo februári 2004 bol publikovaný štandard IFRS 2, ktorý sa zaoberá problematikou platieb zahŕňajúcich (vlastné) akcie účtovnej jednotky;
* v marci 2004 bol zverejnený štandard IFRS 4, ktorý sa zaoberá problematikou poistných zmlúv (dovtedy bola táto oblasť do istej miery upravovaná práve štandardmi IAS 32 a IAS 39); zároveň bolo v tomto období opätovne novelizované znenie štandardu IAS 39 v oblasti týkajúcej sa makro hedgingu (zabezpečovacích operácií uskutočňovaných na báze portfólia zabezpečovacích nástrojov).

Zatiaľ poslednou iniciatívou bola v tejto oblasti publikácia:
* predbežnej verzie návrhu štandardu s označením ED 7 Finančné nástroje: zverejňovanie (angl. Financial instruments: Disclosures).
* predbežnej verzie novelizácie štandardu IAS 39 v oblasti:
* účtovania o hedgingu peňažných tokov očakávaných transakcií v rámci skupiny (Cash Flow Hedge of Forecast Intergroup Transactions);
* zmlúv o finančnom zabezpečení a o poistení úverov (Financial Guarantee Contracts and Credit Insurance);
* procesu prechodu a prvotného vykázania finančného majetku a finančných záväzkov; ktoré Rada pre medzinárodné účtovné štandardy (IASB) zverejnila 18. júna 2004, pričom sa očakáva, že záverečné znenie návrhov bude predložené na odbornej verejnosti už v júli 2004. Nasledovať bude obligatórne, 90-dňové obdobie určené na diskusiu a na zasielanie pripomienok k návrhu, po ktorej je možné očakávať publikáciu nového štandardu (najskôr v r. 2005). Pre Vydavateľstvo Verlag Dashöfer vypracoval: Ing. Miloš Tumpach, PhD. Ekonomická univerzita Bratislava (MEDZINÁRODNÉ ÚČTOVNÉ ŠTANDARDY, číslo: 6/2004).

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 05:22