StoryEditor

Eximbanka zvýši podporu exportérov

19.08.2004, 00:00
Autor:
TASRTASR

Novela zákona o Eximbanka z pera ministerstvo financií, ktorú včera schválila vláda, má umožniť širšie uplatnenie podpory slovenských vývozcov. Jej cieľom je tiež zladenie doteraz platného zákona s právom Európskej únie. Novelizáciou sa ďalej umožní poistenie tuzemského rizika vývozcov, doplnia sa pojmy v zákone o obchodovateľné a neobchodovateľné riziká, menia sa názvy fondov, spresní sa postup pri vymenovaní, odvolávaní guvernéra a viceguvernérov. Ďalej sú v nadväznosti na novelu zákona o daniach z príjmov špecifikované rezervy a dopĺňajú sa ustanovenia týkajúce sa informácií.
"S nárastom konkurencie v oblasti komerčného úverového poistenia na Slovensku sa dostala Eximbanka do situácie, v ktorej nie je schopná ponúknuť klientele komplexnú škálu poisťovacích produktov bežne realizovaných konkurenčnými poisťovňami," konštatuje rezort. Ide najmä o poistenie krátkodobých tuzemských pohľadávok proti komerčnému riziku, v rámci ktorého je poistený tuzemský dodávateľ proti riziku nezaplatenia zo strany tuzemského odberateľa. Tento typ poistenia je podľa banky pomerne často požadovaný a jeho absencia je výrazne limitujúcim faktorom, keďže klientela uprednostňuje ponuku komplexnej služby pod jednou strechou.
Súčasná legislatíva upravujúca činnosť Eximbanky produkt tuzemského poistenia neumožňuje, keďže upravuje z hľadiska poistenia len zahraničné riziko. Tuzemské dodávky sú však so zahraničnými úzko previazané a vzniká tak potreba komplexného ošetrenia rizika prípadného nezaplatenia. "V súvislosti s tým môže vzniknúť riziko postupného znižovania tempa rastu podpory exportu zo strany Eximbanky, respektíve straty počtu klientov," upozorňuje ministerstvo.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. máj 2024 10:25