StoryEditor

Rodinu pred dlhmi ochráni zrušenie spoluvlastníctva manželov

18.09.2014, 10:00
Autor:
tasr, stltasr, stl
Živnostník ručí za dlhy celým svojim majetkom a môže ohroziť aj majetok celej rodiny. Ochranou je zrušenie bezpodielového spoluvlastníctva manželov.

Podnikateľské riziko a straty v biznise, môžu negatívne postihnúť aj druhého z partnerov, teda ich spoločný rodinný majetok. 
„Pohľadávka veriteľa voči manželovi – podnikateľovi, ktorá vznikla za trvania manželstva, môže byť pri výkone rozhodnutia uspokojená aj z majetku patriaceho do bezpodielového spoluvlastníctva manželov," upozorňuje advokát Mojmír Plavec.
Aj keď v exekučnom titule vystupuje len jeden manžel – podnikateľ, exekúciou sa dá podľa neho zasiahnuť do celého spoločného majetku. Výlučne však len v rozsahu potrebnom pre uspokojenie pohľadávky. 



Trpieť môže celá rodina

Vo vzťahu k bezpodielovému spoluvlastníctvu manželov je najrizikovejším podnikanie živnostníkov, ktorí za dlhy ručia neobmedzene celým svojím majetkom. Exekútor môže manželom siahnuť nielen na ich osobný majetok, ale aj na majetok v ich bezpodielovom spoluvlastníctve.  
Do neho však spravidla nepatria veci získané pred uzavretím manželstva, darom alebo dedením, rovnako ani veci, ktoré slúžia osobnej potrebe alebo výkonu povolania len jedného z manželov, ale ani veci vydané v rámci reštitúcií. 

O niečo menej rizikovejšie ako živnostníci sú na tom spoločníci v obchodných firmách. Za dlhy spravidla zodpovedá spoločnosť ako taká a jej spoločníci nastupujú ako ručitelia až sekundárne. „Spoločníci vo verejnej obchodnej spoločnosti a komplementári v rámci komanditnej spoločnosti ručia za záväzky firmy celým svojím majetkom. Komanditisti v rámci komanditnej spoločnosti a spoločníci pri eseročke ručia len do výšky svojho nesplateného vkladu zapísaného v Obchodnom registri," ozrejmil ďalej Plavec.

Ako zrušiť bezpodielové spoluvlastníctvo

Aby bolo možné rodinný majetok čo najviac ochrániť, jednou z možností je zrušiť bezpodielové spoluvlastníctvo manželov súdnou cestou. Predpokladom je, ako doplnila advokátska koncipientka Zuzana Muziková, podanie návrhu na súd. „Súd zruší bezpodielové spoluvlastníctvo vtedy, ak jeden z manželov získal oprávnenie na podnikateľskú činnosť. Toto riešenie sa pri podnikateľoch – živnostníkoch javí ako optimálne.
Ak podniká len jeden z manželov, návrh môže podať ten, ktorý nemá oprávnenie na podnikateľskú činnosť,“ vysvetlila Muziková. Ak sú obaja manželia živnostníci, návrh na zrušenie bezpodielového spoluvlastníctva manželov môže podať ktorýkoľvek z nich

Za žiadosť na zrušenie sa platí 

Manželia, ktorí sa rozhodnú zrušiť bezpodielové spoluvlastníctvo súdnou cestou, musia podať na návrh, za ktorý je poplatok 165,5 eura. V návrhu treba uviesť dôvody pre zrušenie bezpodielového spoluvlastníctva manželov, žalobný návrh doložiť sobášnym listom, živnostenským listom a podobne. Pojednávanie na súde je potom len formálne, keďže, ako vraví Muziková, súd len zisťuje, či sú dôvody pre zrušenie bezpodielového spoluvlastníctva. Ak má tieto dôvody za preukázané, rozhodne o zrušení bezpodielového spoluvlastníctva. Samotné rozhodnutie súdu však ešte majetok nechráni. Treba ho ešte vyporiadať a urobiť prepis. 

tasr/tur

01 - Modified: 2006-10-12 12:52:39 - Feat.: 0 - Title: Prehľad doterajších trénerov A-tímu SR
01 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 04 - Modified: 2024-04-11 08:13:37 - Feat.: - Title: KVÍZ: Ako sa vyznáte v pravidlách etikety? Otestujte sa 05 - Modified: 2024-03-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Digitálne strašiaky a ich obete: Ako sa žije neofobikom?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
15. máj 2024 09:33