StoryEditor

Dom cez internet

17.04.2003, 00:00

Elektronika zasahuje do nášho života na každom kroku. Aj do stavebníctva. Ale elektronika v stavebníctve to nie sú len hydraulické brány na diaľkové ovládanie či tepelný režim v dome riadený mikroprocesorom. Elektronika ide ďalej a vstúpila aj do sekcie informačných technológií a dnes dostanete po internetových linkách domov aj -- dom. Alebo -- ak už dom máte -- aspoň odborníkov na rekonštrukcie či opravy.
Neveriacich asi presvedčí jediný údaj -- vlani sa cez internetový obchod so stavebninami a stavebnými prácami uskutočnili obchody za 135 miliónov korún. Takmer sedminu z dodávok predstavovali kompletné stavby.
Dobrú skúsenosť s internetovým stavbárskym portálom má aj vedúci technickej prípravy jednej šalianskej spoločnosti Ing. Igor Belzár: "V roku 2002 sme využili možnosť výberu subdodávateľov prostredníctvom portálu StavebnýPoradca.sk niekoľkokrát. Systém umožňuje osloviť širokú skupinu subdodávateľov, získať ponuky a vo veľmi krátkom čase vybrať z ponúk subdodávky, ktoré potrebujeme na realizáciu stavieb ako generálny dodávateľ. Je to veľmi efektívny nástroj, ktorý urýchľuje kontakty a tak aj realizáciu stavby."
Je to v podstate malý konkurz: Užívatelia portálu môžu automaticky naraz osloviť všetkých registrovaných dodávateľov a vyžiadať si ponuky na konkrétne objednávky stavebných prác či materiálov. Dodávatelia na tomto základe vypracujú ponuku vrátane ceny a zašlú ju zadávateľovi. Ten si potom vyberie najvhodnejšieho partnera a v spolupráci pokračujú tradičnými krokmi, pravda, za pomoci počítačov. Pre registrovaných dodávateľov má tento systém tú výhodu, že majú stály prehľad a veľmi rýchlo a operatívne získavajú konkrétne informácie o aktuálnych potrebách na stavebnom trhu. To, že sa v rovnakom čase môžu dostať na portál všetci dodávatelia, robí hru v tomto segmente čistejšou, rozširuje sa výber a skutočne začína byť rozhodujúca kvalita ponuky. Účasť rozhodujúcich dodávateľov na tejto "počítačovej hre" umožňuje tiež odlíšiť dodávateľov, ktorí by sa prípadne snažili produkovať zisk len neúmerným zvyšovaním cien.
Portál však má priestor aj pre malých dodávateľov. V sekcii Akciové ponuky môžu predstaviť svoju aktuálnu produkciu a firmu, dostať sa do adresára spoločností pôsobiacich v stavebníctve a získať aj trvalých partnerov. Prevádzkovateľ portálu navyše pre týchto dodávateľov robí neoceniteľnú službu -- raz týždenne elektronickou poštou posiela ponuky zhrnuté do jedného celku.
Portál je priestor pre tých, ktorí by sa radšej aktívne zapojili do stavbárskych aktivít, než nariekali nad útlmom stavebníctva.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. máj 2024 21:53