03.06.2003, 00:00

Stanovenie hodnoty nehnuteľností
Aké predpisy upravujú oceňovanie nehnuteľností? (Posudok vypracovaný znalcom z odboru stavebníctva stanovil cenu nehnuteľnosti oveľa nižšiu ako cena, ktorú pre tú istú nehnuteľnosť, ktorú vypočítal tiež znalec poverený bankou v rámci žiadosti o hypotekárny úver zaručený touto nehnuteľnosťou).
-- Stanovenie hodnoty nehnuteľností v súčasnosti je ustanovené vyhláškou ministerstva financií č. 465/1991 Zb. o cenách stavieb, pozemkov, trvalých porastov, úhradách za zriadenie práva osobného užívania pozemkov a náhradách za dočasné užívanie pozemkov v znení neskorších predpisov a vyhláškou Ministerstva spravodlivosti SR č. 86/2002 Z. z. o stanovení všeobecnej hodnoty majetku. Podľa vyhlášky č. 465/1991 Zb. sa postupuje aj v prípade vyvlastňovania podľa stavebného zákona. Stanovenie hodnoty nehnuteľností podľa vyhlášky Ministerstva financií SR č. 465/1991 Zb. vychádza z úrovne roku 1991 a v súčasnosti vyvstáva potreba jej novelizácie. V prípade dedičského konania mimo konania pred súdom, ako aj pri vysporiadaní dedičstva a podielového spoluvlastníctva pred súdom, otázky stanovenia hodnoty sa riadia prílohou Metodického pokynu Ministerstva spravodlivosti SR č. 820/98-50. Rozdiel v ocenení v prípade, ktorý uvádza náš čitateľ však vznikol tým, že pri uzatváraní záložných zmlúv sú banky a peňažné ústavy oprávnené otázky metodiky oceňovania upraviť vlastnými predpismi. Informačný systém o reálnej hodnote nehnuteľností v SR, napriek jeho potrebe, v súčasnosti neexistuje.

Dane pri predaji nehnuteľnosti
Pred piatimi rokmi som si kúpila byt. Mám ho v osobnom vlastníctve. Teraz ho chcem predať. Chcem vedieť, či z predaja tohto bytu platím daň, alebo daň z prevodu nehnuteľnosti. Ak platím daň, tak koľko a akú daň?
-- Pri predaji nehnuteľnosti je potrebné rozlišovať daň z prevodu nehnuteľnosti a daň z príjmu. Podľa údajov, ktoré sú uvedené v otázke, je daná povinnosť platiť len daň z prevodu a prechodu nehnuteľnosti, keďže príjem je v tomto konkrétnom prípade od dane oslobodený (nevieme, či je pre oslobodenie od dane z príjmu splnená dvojročná podmienka súčasného vlastníctva bytu a trvalého pobytu v ňom, ale iste je splnená podmienka vlastníctva viac ako 5 rokov). Samozrejme, za podmienky, že daňovník nevyužíval byt v súvislosti s podnikaním, alebo na prenájom (podmienky oslobodenia pozri v: § 4 ods. 1 písm. a, b zákona č. 366/1999 Z. z. o daniach z príjmov v znení neskorších noviel). Podľa zákona o dani z dedičstva, dani z darovania a dani z prevodu a prechodu nehnuteľností daňovníkom dane z prevodu a prechodu nehnuteľností je v zásade prevodca. Základom dane z prevodu a prechodu nehnuteľností je dohodnutá cena, najmenej však cena zistená znaleckým posudkom podľa osobitného predpisu. Základ dane z prevodu a prechodu nehnuteľností sa znižuje o preukázané výdavky za vyhotovenie znaleckého posudku. Sadzba dane je určená podľa zariadenia osôb do skupín na daňové účely od 0,5 % zo základu dane až po 6 % zo základu dane (pozri zákon č. 318/1992 Zb. v znení neskorších noviel). V koncepcii daňovej reformy v rokoch 2004 až 2006 sa navrhuje, v súlade so základnými zásadami reformy, konkrétne so zásadou vylúčenia duplicity zdanenia, zrušiť daň z prevodu a prechodu nehnuteľnosti, daň z darovania a daň z dedičstva.

Zrážky zo mzdy a exekúcia
Ako postupovať v prípade, keď mi exekútor nariadil vykonávať zrážky zo mzdy zamestnanca. Zamestnanec je rozvedený a platí výživné na jedno dieťa vo výške 1 000 Sk mesačne. Jeho mzda je približne 6 000 Sk. Ako mám zrážky vypočítať, musí zamestnancovi ostať v hotovosti 3 000 Sk?
-- Zrážky zo mzdy možno vykonávať len do výšky rozhodnutím priznanej pohľadávky s príslušenstvom. Zrážky sa vykonávajú z čistej mzdy, ktorá sa vypočíta tak, že od mzdy sa odpočíta daň z príjmov fyzických osôb. Do čistej mzdy sa nezapočítavajú prídavky na deti a sumy poskytované na náhradu nákladov spojených s pracovným výkonom, a to najmä pri pracovných cestách. Povinnému sa nesmie zraziť z mesačnej mzdy základná suma 1 600 Sk na osobu povinného, a po 600 Sk na každú osobu, ktorej povinný poskytuje výživné. Suma 600 Sk sa nezapočítava na tú osobu, v ktorej prospech trvá nútený výkon rozhodnutia na vymoženie pohľadávky výživného. Teda v konkrétnom prípade čistej mzdy 6 000 Sk u zamestnanca s jednou vyživovanou osobou ostane pre výpočet zrážok 3 800 Sk. Suma, nad ktorú sa zvyšok čistej mzdy povinného zrazí bez obmedzenia, je 3 000 Sk. Zvyšok sa vypočíta tak, že z čistej mzdy, ktorá zostáva po odpočítaní základnej sumy a ktorá sa zaokrúhli smerom dolu na sumu deliteľnú troma a vyjadrenú v celých korunách, možno zraziť na vymoženie pohľadávky oprávneného len jednu tretinu. Pre prednostné pohľadávky (napr. výživné, pozri Občiansky súdny poriadok) sa zrážajú dve tretiny.

Režim poľovania
Aký je režim povoľovania súkromného poľovníckeho revíru?
-- Právo poľovníctva je súhrn práv a povinností zver cieľavedome chovať a chrániť, loviť ju, ulovenú alebo inak usmrtenú zver si privlastňovať, zbierať zhody parožia a vajcia pernatej zveri. Právo poľovníctva patrí vlastníkovi pozemku; vykonávať ho možno len podľa zákona o poľovníctve a jeho vykonávacích predpisoch. Vlastník poľovného revíru môže právo poľovníctva vykonávať sám, alebo môže tento výkon za odplatu prenajať. Ústredným orgánom štátnej správy pre poľovníctvo je Ministerstvo pôdohospodárstva SR. V krajoch a okresoch riadia poľovníctvo krajské a okresné úrady. Žiadosť o uznanie alebo zmenu poľovného revíru alebo samostatnej bažantnice alebo zverníka (ďalej len poľovný revír) sa adresuje okresnému úradu. V rozhodnutí o uznaní poľovného revíru uvedie okresný úrad toho, komu patrí právo poľovníctva v poľovnom revíre, opis jeho hraníc a celkovú výmeru. Zaradenie revíru do akostných tried pre jednotlivé druhy zveri sa vykonáva osobitne po nadobudnutí právoplatnosti rozhodnutia o uznaní poľovného revíru.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
17. máj 2024 08:32