StoryEditor

"Rodičovský" komplikuje nejasný zákon

05.05.2010, 00:00
Zmena legislatívy pri podpore rodiny priniesla po novom roku vyšší rodičovský príspevok. Ten môže byť až 256 eur, avšak platia pravidlá, ktoré túto sumu podmieňujú.

"Rodičovský príspevok 256 eur sa poskytuje rodičovi, ktorému pred vznikom nároku na rodičovský príspevok bolo vyplácané materské, alebo ktorý preukáže, že v posledných dvoch rokoch pred narodením dieťaťa bol najmenej 270 dní nemocensky poistený,“ hovorí Jana Kovárová z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

 


Z cudziny domov
Práve tu vzniká podľa Kovárovej jeden z najväčších problémov. "Problém má rodič pri preukazovaní nemocenského poistenia v prípade, ak v období dvoch rokov pred narodením dieťaťa pracoval mimo Slovenska a od narodenia dieťaťa je už len na Slovensku,“ hovorí Kovárová. Aj on totiž môže požiadať o vyšší rodičovský. V súčasnosti rokuje Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny a ústredie Sociálnej poisťovne kvôli potvrdzovaniu obdobia nemocenského poistenia občanov, ktorí pracovali mimo Slovenska. Na základe toho až do vyriešenia situácie je na rodičovi, aby si zabezpečil doklad zo štátu, kde pracoval o dobe nemocenského poistenia. Ak teda rodič pracoval v zahraničí, ale rodičovskú dovolenku chce tráviť už na Slovensku, musí vopred myslieť aj na takéto potvrdenia.

Rozdiel robia doslova dni
Prijatie novej legislatívy vyvolalo ostrú diskusiu najmä pre fakt, že za zárobkovú činnosť sa považuje aj napríklad príjem z dohody, kvôli čomu žena stratí nárok na rodičovský príspevok, alebo na vyššiu sadzbu príspevku. Tu však veľa závisí od toho, ako je dohoda formulovaná. Ak totiž nie je uzatvorená na celý mesiac, rodičovský si pokojne možno nárokovať. "Ak by teda rodič, ktorý mal priznaný rodičovský príspevok po 1. januári, bez ohľadu na výšku rodičovského príspevku vykonával prácu na dohodu iba určitú časť mesiaca, splnil by podmienky nároku na rodičovský príspevok a ten by sa vyplatil aj za tento mesiac,“ potvrdila Daniela Rodinová z mediálneho odboru ministerstva práce. Naopak, ak by tento rodič pracoval na dohodu celý mesiac, podľa nového zákona by nesplnil podmienku nevykonávania zárobkovej činnosti a za tento mesiac by sa mu rodičovský príspevok nevyplatil.

Nemocenská je zárobok
To isté platí, ak matka či otec na rodičovskej dovolenke poberajú ošetrovné či nemocenské. Aj tie sa totiž považujú za zárobkovú činnosť a ak ich poberajú celý mesiac, stratia nárok na rodičovský príspevok. "Ak by sa tieto dávky vyplácali rodičovi, ktorý mal priznaný rodičovský príspevok po 1. januári iba časť mesiaca a ďalšiu časť tohto mesiaca by splnil podmienky, tak by sa rodičovský príspevok za tento mesiac vyplatil. Ak by rodič dávky nemocenského poistenia poberal celý kalendárny mesiac, tak by sa rodičovský príspevok za tento kalendárny mesiac nevyplatil. Za mesiac, za ktorý by sa príspevok nevyplatil, by mohol rodič požiadať o príspevok na starostlivosť o dieťa,“ dodáva Rodinová.

Dôchodkové platí štát. Ale nie vždy
Veľkú nevôľu mamičiek, najmä tých, ktoré rodičovský príspevok poberali už vlani a rozhodli sa nepožiadať o vyššiu sadzbu 256 eur, aby si mohli popritom aj privyrobiť, spôsobila informácia, že za takéto mamičky nebude štát platiť dôchodkové poistenie - nebudú poistencami štátu, ale musia si ho platiť sami. Dôvodom bolo to, že len čo si matka na rodičovskej dovolenke privyrába, nie je splnená podmienka osobnej starostlivosti o dieťa.

 

Voči tomu sa však mamičky búrili - mnohé totiž pracujú doma, keď dieťa spí - napríklad spracúvajú účtovníctvo a o dieťa sa teda nikto iný nestará.

A to je práve ten rozdiel, kedy si musí dôchodkové poistenie zaplatiť sama - podstatné je, či sa o dieťa stará sama, alebo nie. "Rodič, ktorý vykonáva prácu na dohodu v období poberania rodičovského príspevku, je povinný odhlásiť sa z dôchodkového poistenia iba v takom prípade, ak práce na dohodu vykonáva mimo svojho bytu, respektíve domu (napríklad pracuje na dohodu v nejakom obchodnom dome), a teda nemôže zabezpečiť dieťaťu v tom čase osobnú starostlivosť,“ hovorí Rodinová. V takomto prípade štát nebude platiteľom dôchodkového poistenia a rodič si musí dôchodkové poistenie platiť sám. "Je potrebné, aby rodič, ktorý pracuje na základe dohody, predložil príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne čestné vyhlásenie, že dňom uzatvorenia dohody aj naďalej zabezpečuje riadnu starostlivosť o svoje dieťa osobne,“ zdôrazňuje Rodinová.

01 - Modified: 2003-11-17 22:25:27 - Feat.: 0 - Title: Súčasný stav v určovaní nákladov za teplú úžitkovú vodu 02 - Modified: 2003-11-17 22:25:28 - Feat.: 0 - Title: Novela zákona o trojdani znížila daňovú progresiu dane z prevodu 03 - Modified: 2003-11-17 22:31:17 - Feat.: 0 - Title: Dynamika budovania sietí WiFi 04 - Modified: 2003-11-17 22:34:07 - Feat.: 0 - Title: Mobilný obchod: integrovaný prístup 05 - Modified: 2003-11-17 22:44:14 - Feat.: 0 - Title: Monitor zahraničnej tlače 06 - Modified: 2003-11-17 23:05:24 - Feat.: 0 - Title: Titulka 18. 11. 2003 - číslo 46/2003
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. máj 2024 00:24