StoryEditor

Dohodnutá cena za právne zastupovanie sa nesmie meniť

28.04.2010, 00:00

Aj keď odmenu za služby môžu advokáti určovať viacerými spôsobmi, klient musí vždy vopred vedieť ich výšku. Právny poradca musí jasne povedať, koľko jeho služby budú stať. "Advokát má povinnosť oznámiť klientovi, o akú finančnú sumu pôjde pri odmene za právne služby,“ tvrdí riaditeľka mediálneho odboru Slovenskej advokátskej komory Naďa Ondrišová. Určiť jej presnú výšku vopred však môže byť problém, ak ide o hodinovú odmenu pre advokáta - nie vždy sa dá odhadnúť, koľko hodín bude na svoju prácu potrebovať.

Cena vopred
Na odmene sa musia strany dohodnúť už pri uzatváraní zmluvy o poskytnutí právnych služieb. Advokát je tiež povinný pred prevzatím zastúpenia a poskytnutím právnej služby klienta detailne poučiť, aké povinnosti mu vzniknú. Zmluvná odmena nemôže byť v rozpore s dobrými mravmi a advokát ju nesmie len tak svojvoľne meniť, "vždy len po dohode s klientom,“ hovorí Ondrej Matejka z advokátskej kancelárie Škorec, Hrnčiar, Matejka & partners.

Spôsoby odmeňovania advokátov určuje vyhláška ministerstva spravodlivosti. "Odmena advokáta môže byť hodinová, podielová - čiže ako percento z úspechu vo veci, najviac však 20 percent, paušálna - pevne stanovená suma za vykonanie zadefinovaného rozsahu služieb a tarifná, určená podľa vyhlášky ministerstva spravodlivosti,“ dopĺňa Matejka. Pri hodinovej odmene však advokát musí informovať vopred, koľko za jeho poradenstvo za hodinu zaplatíte.

Jednotlivé spôsoby určenia odmeny advokátovi sa pritom môžu rôzne kombinovať. V odôvodnených prípadoch môže poskytnúť právnu službu lacnejšie alebo bezplatne.

Rady zadarmo
Advokáta zadarmo možno získať aj cez Centrum bezplatnej právnej pomoci. Nie je však pre každého, využitie pomoci centra je značne obmedzené a slúži najmä tým, čo majú veľmi nízky alebo žiadny príjem, sú teda v stave materiálnej núdze. Základným kritériom je, že mesačný príjem takéhoto človeka nesmie prekročiť 1,4-násobok životného minima, teda 259,27, eura a zároveň si využívanie právnych služieb nemôže zabezpečiť iným svojím majetkom a je sám. Novelizovaný Občiansky súdny poriadok však od nového roka umožňuje, že túto sumu netreba vždy dodržať. "Existuje možnosť centra priznať nárok aj žiadateľovi, ktorého príjmy presahujú zákonom určenú hranicu materiálnej núdze, ak je to primerané okolnostiam žiadanej právnej pomoci. Dôvodová správa k novele hovorí - navrhovaná právna úprava umožní najmä v krajných prípadoch poskytnúť právnu pomoc, ak žiadateľ nespĺňa podmienky, napríklad len o pár korún,“ hovorí Marta Turčániová z Centra bezplatnej právnej pomoci. Má sa tak predísť situácii, že matka dvoch detí, ktorej príjem len málo presiahne spomínanú sumu, by na takúto pomoc nemala nárok.

Len niektoré prípady
Centrum poskytuje služby advokáta bezodplatne len pri riešení určitých vnútroštátnych sporov len v občianskoprávnych, rodinnoprávnych a pracovnoprávnych veciach. Pomôže teda napríklad pri rozvode, sporoch so zamestnávateľom či dedičstvo. Naopak, nepomôže v trestnoprávnych veciach či v sporoch o sociálne dávky alebo vybavovaní zmeny mena. "Centrum nemôže poskytnúť právnu pomoc ani v prípade, ak žiadateľ nespĺňa všetky tri zákonné podmienky, teda človek sa nachádza v hmotnej núdze, jeho spor nie je zrejme bezúspešný a jeho hodnota sporu prevyšuje hodnotu minimálnej mzdy,“ dodáva Turčániová. Táto podmienka sa nevyžaduje v prípadoch, keď sa hodnota sporu nedá určiť - napríklad ak ide o konanie o úpravu styku s maloletým dieťaťom, určenie výživného, ochranu osobnosti, rozvod manželstva, alebo v konaní o určenie neplatnosti skončenia pracovného pomeru.

Príklad
Súd môže spojiť na spoločné konanie veci, ktoré sa u neho začali a skutkovo súvisia alebo sa týkajú tých istých účastníkov. Ak advokát zastupuje klienta v dvoch konaniach vedených proti tomu istému dlžníkovi, v ktorých si klient uplatňuje zaplatenie peňažnej pohľadávky 800 eur a 1 500 eur, môžu sa spojiť obe veci do jedného konania. V takom prípade podľa doterajšej právnej úpravy patrí advokátovi odmena určená z hodnoty veci s najvyššou hodnotou vyššia o polovicu a podľa navrhnutej úpravy vyššia len o jednu tretinu (§ 13 ods. 3 vyhlášky č. 655/2004 Z. z.). Odmena by sa v tomto prípade určovala z dlžnej pohľadávky v sume 1 500 eur. Odmena advokáta by podľa doterajšej úpravy bola 107,06 eura a podľa navrhnutej právnej úpravy vo výške 95,16 eura.

Zdroj: JUDr. Lucia Menkeová, advokátka, Advokátska kancelária ROWAN LEGAL

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. máj 2024 22:19