StoryEditor

Komodity

18.10.2007, 00:00

Kakao
Hlavnými producentmi kakaa sú Pobrežie Slonoviny, Brazília, Ghana a Kamerun. Na cenu kakaa má veľký vplyv počasie. Pri nedostatku dažďov je úroda nižšia. Vysoká vlhkosť však pre kakaovník tiež nie je najvhodnejšia.

Káva
Rozlišujú sa dva základné druhy kávy. Coffe Robusta z Afriky a Coffe Arabica z Latinskej Ameriky. Robusta je odolnejší druh, ale s nižšou kvalitou. Kvalitnejšia Arabica je náchylnejšia na počasie. Najväčším konzumentom kávy sú Spojené štáty.

Meď
Trh s meďou je veľmi likvidný a medzi obchodníkmi populárny. Najväčšími producentmi medi na svete sú Čile, USA, Kanada, Austrália, Peru, Mexiko. Je to priemyselný kov, a preto na jeho cenu vplýva najmä vývoj v stavebníctve, automobilovom a elektrotechnickom priemysle. Cena medi je citlivá na celkový hospodársky cyklus. Reaguje na správy zo Spojených štátov o počte novostavieb alebo čísla o predaji automobilov.

Bavlna
Najväčší exportéri bavlny sú Spojené štáty, Čína a krajiny bývalého Sovietskeho zväzu. Najväčší vplyv na jej cenu má počasie. Trh je veľmi dynamický a neodporúča sa pre začiatočníkov.

Zlato
Obchoduje sa na burze NYMEX. Jeho cena sa spravidla pohybuje v protismere pohybu amerického dolára a akciových trhov. Zlato sa nakupuje v čase recesie alebo vojnových konfliktov. Slúži ako uchovávateľ hodnoty. Využíva sa v šperkárskom priemysle.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
28. apríl 2024 23:21