StoryEditor

OPEC prisľúbil dostatok ropy

19.11.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) prisľúbila zaistenie včasných a dostatočných dodávok suroviny na trh. V komuniké po víkendovom summite v Rijáde rovnako vyslovila obavy, ktoré sa týkajú klimatických zmien. Podľa očakávania sa však nevyjadrila k slabému kurzu dolára ani k možnosti ďalších úprav objemu ťažby ropy.
"Potvrdzujeme svoj záväzok pokračovať v poskytovaní primeraných, včasných a dostatočných dodávok ropy na svetový trh," píše sa v správe. Kartel tiež vyzval na posilnenie boja proti chudobe.
Organizácia sa rozhodla odmietnuť návrh niektorých členov, aby komuniké obsahovalo zmienku o problémoch súvisiacich so slabým dolárom. Ten podľa agentúry Reuters pomohol k nárastu ceny ropy na rekordných 98,62 dolára za barel, ale súčasne znížil kúpnu silu členských krajín kartelu.
Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínežád po skončení summitu však povedal, že všetky členské krajiny kartelu OPEC prejavili záujem o premenu ich devízových rezerv z amerických dolárov na inú menu. "Všetci vieme, že dolár dnes nemá žiadnu ekonomickú hodnotu," povedal Ahmadínežád, ktorý z poklesu doláru viní politiku americkej vlády. "Dostávajú našu ropu a dávajú nám bezcenný kus papiera," dodal.
Predstavitelia Saudskej Arábie na summite povedali, že poskytnú 300 miliónov dolárov na výskum klimatických zmien a životného prostredia. Spojené arabské emiráty a Katar prisľúbili, že na tieto účely prispejú po 150 miliónov dolárov. Členovia OPEC tento mesiac zvýšili ťažbu o pol milióna barelov približne na 27,2 miliónov barelov denne. Kartel sa na raste produkcie dohodol v septembri a spravil tak ústretové gesto voči priemyselným krajinám, ktoré majú obavy z negatívneho dosahu vysokých cien ropy na hospodársky rast.
Krajiny, ktoré ropu dovážajú, v súčasnosti tlačia na OPEC, aby pristúpil k ďalšiemu zvýšeniu produkcie, pretože cena ropy útočí na hranicu sto dolárov za barel. Predstavitelia kartelu však už dlhšie tvrdia, že za rastom cien nie sú nedostatočné dodávky, ale geopolitické napätie a špekulatívny dopyt.
Venezuelský prezident Hugo Chávez na summite vyhlásil, že sto dolárov za barel je pre ropu poctivá cena. Dodal, že keď by Spojené štáty zaútočili na Irán, vyšplhala by sa cena až na 200 dolárov za barel.
Na summite sa zúčastnili aj predstavitelia Ekvádoru, ktorý sa po 15 rokoch vracia medzi členské krajiny kartelu. "Prítomnosťou nášho prezidenta (Rafaela Correyho) na summite je naše členstvo symbolicky dokončené," povedal ekvádorský minister ropného priemyslu Galo Chiriboga. Dodal, že na ministerskej schôdzke, ktorá sa uskutoční 5. decembra v Spojených arabských emirátoch, už bude krajina vystupovať ako plnoprávny člen.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
29. apríl 2024 09:17