StoryEditor

Slabý dolár podporil zlato

28.01.2008, 23:00

Úvod týždňa nezastihol ropu v dobrej forme a tá tak klesla o viac ako jedno percento. Analytici sa domnievajú, že americké hospodárstvo spomalilo svoj rast v poslednom kvartáli minulého roka na 1,2 percenta. To, či majú pravdu, ukážu už údaje v stredu, dovtedy sa bude na trhoch vo veľkom špekulovať a dá sa očakávať ďalšie volatilné obchodovanie s čiernym zlatom. Takisto sú vážne obavy, že do recesie padne Japonsko. USA spolu s Japonskom patria momentálne medzi dvoch najväčších spotrebiteľov ropy, preto každé spomalenie rastu ich ekonomík spôsobuje vážne obavy medzi obchodníkmi. Ani oslabenie dolára nedokázalo cenu ropy zdvihnúť, tá sa o 17.45 SEČ nachádzala na úrovni 89,98 dolára za barel (159 litrov).
Výrazne si polepšilo zlato. Obchodníci s drahým kovom si pozorne všímali vývoj na dolári a pri známej negatívnej korelácii to využívali na mohutné nákupy zlata. Takisto posledné výpadky elektriny v baniach v Južnej Afrike držia trh stále v napätí. Analytici sa domnievajú, že tieto výpadky predstavujú dlhodobejšiu hrozbu pre ťažbu zlata v tejto krajine. O 17.50 SEČ sa cena februárového kontraktu nachádzala na úrovni 928 USD za trojskú uncu, čo predstavuje denný nárast ceny takmer o dve percentá.
Ďalší výrazný nárast má za sebou cukor. Táto komodita ťaží hlavne z dlhodobého podhodnotenia oproti ostatným trhom, a preto ju konečne zastihla pozornosť investorov. Význam cukru ako suroviny na výrobu etanolu narastá a vysoké ceny ropy spôsobujú aj väčší záujem investorov o alternatívne palivá. Výsledkom je ďalší denný nárast ceny o 3,5 percenta.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
07. máj 2024 20:11