StoryEditor

Rast cien v júli stagnoval

12.09.2007, 00:00
Inflácia v auguste stagnovala. Podľa údajov, ktoré včera zverejnil Štatistický úrad Slovenskej republiky, sa ceny oproti predchádzajúcemu roku zvýšili o 2,3 percenta, čo je rovnaký rast ako v júli.
V článku je graf

Aj keď je rast cien mierne vyšší ako očakávali analytici, Slovensko pravdepodobne začne plniť inflačné kritérium na prijatie eura už v tomto mesiaci.

Kritérium na dosah
Harmonizovaná inflácia, pomocou ktorej sa porovnáva rast cien v Európskej únii, bude zverejnená v piatok.
Aby Slovensko úspešne splnilo inflačné kritérium, nesmie harmonizovaný index za posledných 12 mesiacov presiahnuť hodnotu troch krajín únie s najnižšou mierou inflácie o viac ako 1,5 percenta. Podľa analytikov by Slovensko malo túto podmienku začať plniť už za august. "Harmonizovaná inflácia by mohla dosiahnuť medziročný rast 1,2 až 1,3 percenta. 12-mesačný priemer očakávame okolo 2,4 percenta, pričom maastrichtské kritérium bolo v júli 2,6 percenta," hovorí analytička Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová. Na splnenie kritéria má však Slovensko stále dostatok času. Kritérium sa bude hodnotiť pravdepodobne v apríli budúceho roku. "Očakávame, že Slovensko bude plniť kritérium v hodnotenom období s ešte väčšou rezervou ako v súčasnosti," konštatuje analytik ING Bank Eduard Hagara.

Lacnejšie potraviny
Rast cien spôsobili najmä vyššie ceny za bývanie, ktoré oproti predchádzajúcemu mesiacu vzrástli o 0,4 percenta. "Ďalším proinflačným faktorom bola doprava, hoci najviac sledované pohonné látky boli lacnejšie. Smerom hore však zamierili ceny dopravných služieb," hovorí analytička ČSOB Silvia Čechovičová. Naopak, oproti júlu klesli ceny za odevy a obuv, nábytok a za rekreáciu a kultúru. "Nesklamali ani potraviny, ktoré klesli o pol percenta hlavne vďaka lacnejšej zelenine a ovociu," dopĺňa Čechovičová.
V najbližšom období by sa inflácia mala mierne zvýšiť. "Inflácia v júli a auguste dosiahla pravdepodobne svoje dno, v jesenných mesiacoch predpokladáme jej rast k hodnote 2,8 percenta na konci roka," hovorí Valachyová. Harmonizovaná inflácia by podľa nej do konca roka nemala prekročiť 1,5 percenta.

Sadzby sa nezmenia
Podľa analytikov Národná banka Slovenska na zverejnené údaje o inflácii zatiaľ reagovať nebude. "Centrálna banka už dávnejšie naznačila, že je pre ňu optimálne postupné približovanie sa sadzieb k tým európskym," konštatuje Čechovičová. Pri súčasnej neistote ďalšieho vývoja sadzieb v eurozóne sa podľa nej banka nemá kam ponáhľať. "Vyčkávací postoj podporuje aj nedávno zverejnená štruktúra hrubého domáceho produktu či existujúce riziká pre infláciu v podobe prípadného rastu cien ropy alebo potravín," dodala.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
28. apríl 2024 10:22