StoryEditor

Koruna prežíva ťažké časy

21.08.2007, 00:00
Koruna má za sebou ťažký týždeň. Z pondelkového kurzu 33,40 sa dostala dokonca k hranici 33,90 koruny za euro. V závere týždňa sa jej však podarilo mierne posilniť a týždeň uzavrela tesne nad hranicou 33,70 koruny za euro.

Nervóznu náladu na trhoch spôsobuje kríza na amerických trhoch s hypotékami. "V uplynulom týždni hrali dominantnú úlohu výkyvy na svetových trhoch, domáce udalosti a údaje boli zatlačené do úzadia," konštatuje analytička ING Bank Lucia Štekláčová. Meny vo vyšehradskom regióne, okrem českej koruny, strácali až do štvrtka. "Nervozita na finančných trhoch spôsobila v predchádzajúcich týždňoch odlev kapitálu z rizikovejších a výnosnejších mien a akcií do bezpečnejších mien a vládnych dlhopisov," vysvetľuje analytička Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová.
"Slovenská koruna patrila práve k menám, ktoré takýto vývoj postihol negatívne, hoci nie v takej miere ako napríklad maďarský forint či tureckú líru," hovorí analytička ČSOB Silvia Čechovičová.
V takejto situácii, keď rastie averzia voči riziku, sa podľa Čechovičovej darí najmä nízko úročeným menám, ku ktorým patrí i česká koruna. "Tá z tohto stavu jednoznačne profitovala, lebo investori likvidovali rizikové pozície carry trade obchodov a jej kurz sa oproti euru krátkodobo posunul až pod 27,50 EUR/CZK," vysvetľuje Čechovičová.
V závere týždňa nervozitu na medzinárodných trhoch zmiernila Americká centrálna banka, keď nečakane znížila diskontnú sadzbu o 0,5 percentuálneho bodu.
"Zníženie diskontnej úrokovej sadzby bolo krokom k zjednodušeniu prístupu investorov k likvidite a snahou stabilizovať peňažný trh. Tento krok vnímal trh pozitívne. Minimálne dočasná stabilizácia na finančných trhoch a možnosť skorého vyššieho úrokového rozdielu podporili meny v regióne vrátane slovenskej koruny," vysvetľuje Valachyová. Táto zmena nálady však podľa Čechovičovej neprospela českej korune a tá časť svojich ziskov
stratila.
Podľa analytikov bude nervozita na trhoch pretrvávať aj v najbližších dňoch a trhy budú reagovať najmä na správy z finančného sektora. "V najbližších dvoch dňoch očakávame pohyb koruny v pásme 33,4 až 33,80 SKK/EUR. V horizonte niekoľkých mesiacov vidíme priestor na posilnenie koruny smerom k 32,50 na konci roku," predpokladá Valachyová. Kurz slovenskej a českej koruny by sa mal podľa Čechovičovej po čase vrátiť pod hranicu 1,20 CZK/SKK.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
29. apríl 2024 12:08