StoryEditor

Ekonómovia musia vyhlásenia Fedu najprv preložiť

18.05.2004, 00:00
Politika Federal Reserve -- inštitúcie plniacej funkciu americkej centrálnej banky -- vo výraznej miere ovplyvňuje správanie všetkých ekonomických subjektov tak v Spojených štátoch, ako aj v celej globálnej ekonomike. Všetci ekonómovia a investori čelia v súvislosti s menovou politikou Fedu jednému problému. Niekedy sa zdá, že tvorcovia jeho politiky píšu oficiálne vyhlásenia v akomsi cudzom jazyku.

Politika Federal Reserve -- inštitúcie plniacej funkciu americkej centrálnej banky -- vo výraznej miere ovplyvňuje správanie všetkých ekonomických subjektov tak v Spojených štátoch, ako aj v celej globálnej ekonomike. Všetci ekonómovia a investori čelia v súvislosti s menovou politikou Fedu jednému problému. Niekedy sa zdá, že tvorcovia jeho politiky píšu oficiálne vyhlásenia v akomsi cudzom jazyku. Slovník tohto jazyka však v kníhkupectve nenájdeme.
Je teda na súkromných ekonómoch, analytikoch z Wall Street alebo ďalších profesionáloch, aby rozlúštili jednotlivé výrazy. Správna interpretácia je pritom veľmi dôležitá, pretože prezident Fedu Alan Greenspan a jeho kolegovia sú zodpovední za určovanie kľúčovej úrokovej sadzby v 11-biliónovej ekonomike. Každé vyjadrenie môže pohnúť finančnými trhmi, formovať rozhodnutie investorov alebo ovplyvniť spotrebiteľské správanie.
Na poslednom zasadnutí 4. mája upustili tvorcovia politiky Fedu od sľubu z januára a marca, že budú "trpezliví" pri zvyšovaní centrálnej úrokovej sadzby. Väčšina ekonómov si vynechanie tejto frázy vysvetľuje ako znamenie, že Fed pristúpi k prvému zvýšeniu úrokov za posledné viac ako štyri roky už v tomto lete. Už takmer rok totiž Fed drží krátkodobú úrokovú mieru na úrovni 1 percenta, čo je 46-ročné minimum. Postupné zotavovanie americkej ekonomiky vytvára čoraz väčší tlak na jej nárast.
Existuje nespočetné množstvo ďalších formuliek, ktoré musia ekonómovia dešifrovať. Napríklad fráza "geopolitická situácia" je dnes používaná ako odkaz dianie v Iraku. "Nevítaný, výrazný pokles inflácie" znamená, že sa Fed obáva deflácie -- celkového poklesu cenovej hladiny. Tento problém bol aktuálny v minulom roku, prednedávnom však Greenspan ubezpečil Kongres, že takéto riziko už nehrozí. Niektoré frázy patria medzi často používané, spomenuté takmer v každom vyhlásení. "Uvoľňovanie politiky" znamená zníženie úrokovej sadzby. "Cenová stabilita" je hlavnou misiou Fedu, nakoniec každej centrálnej banky. Ovplyvňovaním ekonomického prostredia drží infláciu pod kontrolou a nesmie pripustiť nástup deflácie. "Výstupom" myslí všetky tovary a služby produkované v krajine.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. máj 2024 10:43